Defne ilçesinde hafta sonu yaşanan bir ‘köpek ölümü’ nedeniyle soruşturma açılmasını isteyen ve bu konudaki talebini de bir dilekçe ile Hatay Valiliği’ne ilettiği bilgisini sosyal paylaşım hesabı üzerinden kamuoyuna duyuran Hatay Doğa ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu, “Defne Belediyesi, insanlık suçu işledi” mesajı verdi.
Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna dayalı hazırlanan yönetmelikler kapsamında çalışmalar yürüten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2017 yılında, hayvan hakları ihlali kapsamında 493 kişiye 2 milyon 246 bin lira idari para cezası uyguladı.
-YERELE KATKI-
Hatay ve diğer illerde sahipsiz sokak hayvanlarının rehabilite edilmesi için de çalışan Bakanlık, 2017 senesi itibariyle, ceza uygulaması dışında ciddi anlamda destek de sağladı. Örneğin, Türkiye genelinde rehabilite edilen sahipsiz hayvanların işaretlenmesi amacıyla geçen yıl 1 milyon lira tutarında 232 bin 750 mikroçip ve kulak küpesi, 10 mikroçip okuyucu ve 220 kulak küpesi pensi ücretsiz olarak dağıtıldı. Bakanlık tarafından, 2017 yılında, hayvan bakımevi yapımı maksadıyla 23 yerel yönetime 7 milyon 857 bin 600 lira katkı sunulurken, sahipsiz hayvanların barınması maksadıyla 500 bin lira tutarında, yaklaşık bin adet kedi evi ve köpek kulübesi yaptırılarak
Peki, Bakanlığın ciddi bir kontrol mekanizması sağladığı ‘sokak hayvanları’ başlığında Hatay’ın Defne ilçesinde yaşanan son olay tam olarak neyin karşılığı?
-NARKOTİK İLAÇ!-
Hatay Doğa ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu tarafından paylaşılan “Defne Belediyesi, insanlık suçu işledi” başlıklı suç duyurusunda, ‘ölen-öldürülen’ bir köpeğe dair bilgi yanı sıra görseller de paylaşıldı. Bu konudaki ilk açıklama ise şöyle:
“Bugün; Hatay ili Defne ilçesi sınırlarındaki Sümerler Mahallesi’nde; kanuna, bilime, akla ve vicdana aykırı olarak toplama yapmaya kalkınca bir sokak köpeğinin canına mal oldu. Defne Belediyesi, bir ilçe belediyesi olduğundan, hayvan toplama yetkisi yok! Veteriner Hekim gözetimi olmadan ‘NARKOTİK İLAÇ’ kullanma yetkisi hiçbir personelde yok! Saldırgan olmadığı sürece narkotik ilaç kullanmanın bir gereği de yok! Konu hakkında ayrıntılı rapor hazırlanıp suç duyurusunda bulunulacaktır.”
-UYUŞTURUCU SİLAH-
Sahipsiz Sokak Hayvanlarının Rehabilitasyonu Projesi kapsamında, 2018 yılında 12 milyon 185 bin lira ödenek ayıran Orman ve Su İşleri Bakanlığı, mevzuatlar doğrultusunda, sahipsiz sokak hayvanlarını kısırlaştırarak mikroçip ve kulak küpesi ile işaretleyen ve Hayvanları Koruma Bilgi Sistemine (HAYBİS) kayıt yapan yerel yönetimlere de hayvan başına 65 lira destek veriyor. Peki, buna rağmen yaşananlara bir açıklama da Defne Belediyesi Yönetimi’nden gelir mi?
Henüz cevap yok! Ancak, Hatay Doğa ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu, ‘insanlık suçu’ olarak dile getirdiği ‘köpek ölümü’ için Hatay Valiliği’ne yönelik yazdığı yazıyı kamuoyu ile paylaştı bile! “Uyuşturucu silah” ile yakalanmaya çalışılırken ‘doz aşımı’ nedeniyle köpek ölümüne neden olan Defne Belediyesi ekipleri için kaleme alınan yazı aynen şöyle:
“T.C. Hatay Valiliği Makamına, Hatay… 14.07.2018 tarihinde Hatay ili Defne ilçesi Sümerler Mahallesi’nde, Defne Belediyesi ekiplerince bir sokak köpeği uyuşturucu silah kullanılarak
Söz konusu olayla ilgili olarak;
Defne Belediyesi, bir hayvan bakımevi olmadığı ve yetkisi bulunmadığı halde, sokak hayvanı toplaması yaparak yetki aşımı yapmış ve bakımevinde görevli olmayan personellere bu işi yaptırarak görevi kötüye kullanmıştır.
Hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezi olmadığı, görev ve yetkisi olmadığı halde, yasal hükümlere ve özel denetime tabi olan uyuşturucu türevi narkotik ilaçları satın almış, görev ve yetkisi olmayan belediye görevlilerine teslim edip belediye araçlarında serbestçe taşıtarak, TCK 188. Maddeleri ilgili fırkalarında yer alan yasal hükümlere aykırı olarak kullandırmıştır. Yetkisiz belediye görevlileri tarafından meskun mahalde kullanılan uyuşturucu iğneli silahlar aynı zamanda toplum sağlığını da tehdit etmiştir.
Orman ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kontrol ve denetimine tabi olan veteriner narkotik ilaçların sadece ‘veteriner hekim’ tarafından uygulanabileceği, veteriner hekimin eğitiminde ya da denetiminde bir başkası tarafından uygulanamayacağı, araçlarla taşınıp nakil edilemeyeceği hususları yasal zorunluluk olmasına rağmen bu hükümler açıkça ihlal edilmiştir.
Görev ve yetkisi olmadan uyuşturucu ilaçlı iğneleri uygulayan personel açısından, işveren konumunda olan belediye, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı da ihlal etmiştir.”
-SORUŞTURMA TALEBİ-
Ölümle sonuçlanan ‘yakalama’ olayında sürecin ‘kanuni çerçevesinde’ ciddi yetki aşımı yaşandığının altı çizilirken, soruşturma açılması beklentisi paylaşıldı ve ilgili dilekçeye şöyle devam edildi:
“Bu bağlamda; Söz konusu olayla ilgili olarak; görev ve yetkisi olmadığı halde hayvan toplama emrini veren amirler hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla soruşturma açılmasını… Valilik makamınızca, Psikotropik ve Narkotik uyuşturucu ilaçları, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu Madde 13-14 ve TCK. Uyuşturucu Madde Suçları 188. Madde ilgili fıkraları çerçevesinde, bu yasal yönetmeliklere aykırı uygulanmasına izin veren sorumlu Belediye Başkanı hakkında soruşturma açılmasını talep ediyoruz.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, belediyeye kayıtlı olan ‘Psikotropik ve Narkotik ilaçların’, denetlenerek; vatandaşların, tüm çalışanların, gönüllü ve STK’ların ifadelerine başvurup, adli soruşturmaya izin verilerek işlem başlatılmasını talep ediyoruz.
Emniyet Genel Müdürlüğü, Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı resmi yazısında bildirildiği üzere (ek ), Emniyet ve Jandarma birimleri tarafından Belediye toplama araçlarında düzenli olarak arama yapılmasını ve veteriner hekimin olmadığı araçlarda ilacın taşınması suiistimaline dair yasal hükümler gereğince işlem başlatılmasının sağlanmasını talep ediyoruz. 6331 Sayılı İŞ Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı göz ardı ederek, uyuşturucu ilaçları, görev ve yetkileri olmadıkları halde uygulamakla görevlendirilen belediye görevlileri için, emri veren ve işveren konumunda olan Belediye Başkanı ve ilgili Başkan Yardımcısı hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından soruşturma açılmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Yasal hükümlere tabii olarak belediye veteriner hekimine teslim edilen uyuşturucu ilaçları, yasal sorumluluğu olduğu halde yetkisiz kişilere uygulattıran Veteriner İşleri Müdürü hakkında Belediye Teftiş Kurulu Müdürlüğü’nce ‘görevini kötüye kullanmaktan’ soruşturma açılmasının sağlanmasını talep ediyoruz.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Madde 9 hükümleriyle bağlı olduğu mevzuatlara aykırı çalışan belediye veteriner işleri müdürü hakkında bu madde hükümlerince ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerince görevini kötüye kullanmaktan soruşturma açılmasını talep ediyoruz.
Valilik makamınızca yürütülmesini talep ettiğimiz soruşturmalar ve yapılan işlemler hakkında 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz.”
-GÖZLER DEFNE’DE!-
Defne ilçesinde yaşanan bu son olay üzerine Defne Belediye Yönetimi’nin nasıl bir cevap vereceği ve ‘istenmeyen’ bu durum için nasıl bir ‘kamuoyu’ açıklamasında bulunacağı merak konusu. -Tamer Yazar-