Valilik Genelgesi

Düğün, sünnet, açık hava konserleri izne tabi, her durumda havaya ateş edilmesi yasak. Hatay Valiliği, 2016 yılı Ağustos ayında yayınladığı “Düğünlerde Alınacak Tedbirler” başlıklı Genelgesi’nin hükmünü kaldırdı ve yeni Genelge’de; her türlü düğün, sünnet töreni ile açık hava konserlerinin izne tabi olduğu, yapımdan en az 48 saat önce mülki amirden izin alınması gerektiği hatırlatıldı. Hatay […]

Düğün, sünnet, açık hava konserleri izne tabi, her durumda havaya ateş edilmesi yasak.

Hatay Valiliği, 2016 yılı Ağustos ayında yayınladığı “Düğünlerde Alınacak Tedbirler” başlıklı Genelgesi’nin hükmünü kaldırdı ve yeni Genelge’de; her türlü düğün, sünnet töreni ile açık hava konserlerinin izne tabi olduğu, yapımdan en az 48 saat önce mülki amirden izin alınması gerektiği hatırlatıldı. Hatay Valiliği Genelgesi’nde; düğünlerde, törenlerde ve konserlerde hiçbir şekilde havaya ateş edilmemesi gerektiği kaydedildi ve bunun yasak, kanuna aykırı bir eylem olduğunun altı çizildi.
Hatay Valiliği’nin, kaldırılan 2016 yılı Ağustos ayındaki Genelgesi yerine yayınlanan bu konudaki Genelgesi şöyle:
“Vatandaşlarımızın huzur ve güven ortamı içinde yaşamaları ve can emniyetinin sağlanması Devletimizin asli görevlerindendir. Ülkemiz genelinde bayram, düğün, uğurlama, spor müsabakası gibi organizasyonlar sırasında meskûn mahallerde ateşli silahlarla havaya ateş açılması nedeniyle, yaralama ve ölüm olaylarının meydana geldiği görülmektedir. Bazı organizasyonlarda kamu görevlileri tarafından da ateşli silah ile havaya ateş açıldığı, havaya açılan ateş sonucu vatandaşlarımızdan yaralananların olduğuna dair sosyal medyada paylaşımlar ile basın yayın organlarında bu yönde haberlerin yer aldığı görülmektedir.
İl İdaresi Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri çerçevesinde kişilerin can güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzeni ve esenliğinin sağlanması amacıyla; düğün, nişan, eğlence ve benzeri organizasyonlarda, silahla havaya ateş edilmesine müsaade edilmemesi ve bu yolla meydan delen yaralama, ölüm gibi istenmeyen olayların önlemesi amacıyla bazı tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir.
Bu itibarla; kamu düzeninin korunması, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için il sınırları içerisinde yapılan düğün, nişan, uğurlama, spor müsabakası ve benzeri etkinliklerde aşağıdaki usul ve esaslara göre hareket edilecektir.
1. Düğün, sünnet düğünü, açık hava konseri ve benzeri organizasyonların düzenlenebilmesi için organizasyon saatinden en az 48 saat önce ilçe kaymakamlıklarına veya polis ve jandarma birimlerine yazılı bildirimde bulunulacaktır.
2. Yapılacak bildirimde; organizasyonun yeri, tarih ve saati, organizasyonu düzenleyen kişinin kimlik ve iletişim bilgileri eksiksiz bulunacaktır.
3. Mahalle ve sokak gibi açık alanlarda yapılacak organizasyonlarda, giriş ve çıkışların kontrollü olması için fiili ehliyete sahip ve 18 yaşını doldurmuş en az üç kişi, düğün sorumlusu olarak program saatinden 48 saat önce ilgili güvenlik birimine yazılı olarak bildirilecektir.
4. Organizasyon sahiplerine izin verilirken organizasyonda, yanıcı ve patlayıcı madde ile silah kullanılmaması, havaya ateş açılmaması hususlarına ilişkin taahhütname alınacaktır.
5. Açık alanlarda yapılan organizasyonlarda, organizasyon alanının etrafı gerektiğinde ilgili güvenlik biriminin talebi üzerine organizasyon sahiplerince bariyerle çevrilecektir.
6. Düzenlenecek organizasyonlarda patlayıcı, yanıcı maddeler ile silah kullanıldığının tespiti halinde güvenlik kuvvetleri faillerin yakalanması için gerekli tedbirleri alacaktır. Yapılan uyarıların dikkate alınmaması ve faillerin yakalanması konusunda yardımcı olunmaması halinde organizasyon durdurulacaktır.
7. Kapalı salonlarda ve otellerde yapılacak düğünlerde, düğüne katılanlar görevli özel güvenlik personeli tarafından aranacaktır.
8. İdari, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik alanda ilimize katkı sağlayan kişilerin düğünlerinde belirtilen tedbirlerin yanı sıra genel kolluk birimleri de, ek tedbirler alacaktır.
9. Düğün nişan ve benzeri törenlerin yapıldığı kapalı salon, otel ve benzeri iş yerlerinde özel güvenlik personeli çalıştırılması zorunludur.
10. Bu tip organizasyonlarda davetli olarak bile bulunan kolluk görevlileri ihbar, tutanak altına almak ve müdahale yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde haklarında soruşturma açılacaktır.
11. Muhtarlar bölgelerinde bu durumun olduğunu öğrendiklerinde kolluk birimlerine ihbarda bulunma yükümlülüklerini yerine getireceklerdir.
12. Organizasyon sahipleri tarafından açık alanlarda yapılacak kutlamalarda farkındalık oluşturmak amacıyla 50×70 cm ebadında havaya ateş açılmaması/silah kullanılmamasına yönelik hazırlanan ekteki afiş örnekleri temin edilerek tüm katılımcıların görebileceği şeklide organizasyon alanlarına asılacaktır.
13. Kamu personelinin, katıldığı organizasyonlarda silahı ile havaya ateş açtığının tespit edildiği durumlarda ilgili kamu personeli hakkında derhal disiplin işlemlerine başlanılacak, bu kamu görevlileri hakkında idari para cezası uygulanıp uygulanmadığı hususuna soruşturma esnasında özellikle dikkat edilecektir.
Aksine davranan kişiler hakkında durumlarına uyan adli veya idari işlemler derhal tesis edilecektir.
Valilik Makamının 29/08/2016 tarihli ve 2016/19 Sayılı ‘Düğünlerde Alınacak Tedbirler’ konulu Genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version