Vatandaş Sıkıntılı! Sorular Cevapsız!

Sinovac aşısında yaşanan sorunların ardından, Sağlık Bakanlığı, ikinci doz BioNTech aşısı olacakların randevularının ertelenmesine yönelik kararın iptal edildiğini duyurdu. Buna göre, mevcut randevular korunacak, yeni randevular ise 6-8 hafta arasına verilecek ama… Hatay’da birçok vatandaş, ikinci doz aşısı için randevu saati almaya ve bu konudaki aşı sürecini tamamlamaya çalışırken, yaş grubu ilan edilen vatandaşlar ise […]

Sinovac aşısında yaşanan sorunların ardından, Sağlık Bakanlığı, ikinci doz BioNTech aşısı olacakların randevularının ertelenmesine yönelik kararın iptal edildiğini duyurdu. Buna göre, mevcut randevular korunacak, yeni randevular ise 6-8 hafta arasına verilecek ama…

Hatay’da birçok vatandaş, ikinci doz aşısı için randevu saati almaya ve bu konudaki aşı sürecini tamamlamaya çalışırken, yaş grubu ilan edilen vatandaşlar ise ilk doz aşıları konusunda sıraya girme telaşında. Bu konudaki sıkıntıyı özetleyen bir Antakyalı, şunları söyledi:
“İlk doz aşımı oldum, ama ikinci doz için verilen randevu ileri atılmış. Kızımın yaş grubu da geldi ama… O da BioNTech istemedi, Sinovac tercih etti. Bu defa da bu aşıdan yokmuş galiba. O da bekliyor. Aslında bir yaş grubu bitip de diğerinin başlaması gerekirken, gecikmeler yüzünden, sıradaki yaş grupları şimdiden iç içe girmeye başladı. İnsanların tek moral kaynağı ve umudu aşıyken, şimdi bu konuda herkes ‘acaba’ demeye başladı. Herkesin moralinin bozuk olduğu bir dönemde aşıda yaşanan bu karmaşa gerçekten de utanç verici.”
-BAKANLIK-
Vatandaşların endişelendiği konuda bir açıklama yapan Sağlık Bakanlığı ise, ikinci doz BioNTech aşısı olacakların randevularının ertelenmesine yönelik kararın iptal edildiğini duyurdu. Buna göre, mevcut randevular korunacak, yeni randevular ise 6-8 hafta arasına verilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, “Aşıyı geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin Hocamızın da görüşünü alarak, BioNTech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6- 8 hafta olarak uygulanmasına karar verilmiştir” demişti. Bakanlıktan, BioNTech aşısı için ikinci randevusu olanlara gönderilen mesajlarda da randevuların iptal edildiği belirtilerek, ikinci doz için en erken 29 Mayıs’ta randevu alınabileceği bildirildi. Bakanlıktan yapılan bir sonraki bilgilendirmede ise, ikinci doz BioNTech aşısı olacakların randevularının ertelenmesine yönelik kararın iptal edildiği bildirildi. Buna göre mevcut randevular geçerliliğini koruyacak, ancak ikinci doz için yeni aşı randevuları 6 ile 8 hafta sonrasına verilecek.
-TÜRKİYE!-
Antakya ve diğer ilçelerdeki vatandaşlar, ilk ve ikinci doz aşılarının randevuları konusunda yaşadıkları sıkıntıları paylaşırken, dünyanın ilk etkili mRNA bazlı koronavirüs aşısını geliştiren BioNTech firmasının kurucusu Hataylı Prof. Dr. Uğur Şahin, DW Türkçe’nin, “Vaka sayılarının en çok arttığı ülkelerin başında yer alan Türkiye’ye ilave aşı tedarik edecek misiniz? Yeni anlaşmalar yapıldı mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de BioNTech aşısının üretimi konusunda görüşmeler olduğunu açıklamıştı. Bu görüşmeler hangi aşamada?” sorularını yanıtladı.
“Türkiye’ye hemen, mümkün olan en çok doz aşıyı vermeyi çok isterdik. Ama bu aşıları bizim üretmemiz gerekiyor” diyen Şahin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile haftalardır görüşmeler yürüttükleri bilgisini paylaştı. Uğur Şahin, “İlk dozları gönderdik, şimdi daha fazlasını teslim etmeyi görüşüyoruz. Ama üretim kapasitelerimizi ne oranda buna ayırabileceğimize bakmak zorundayız. Her şey yolunda giderse, Haziran’da 30 milyona yakın doz aşı göndermek istiyoruz. Temmuz ve Ağustos aylarında da ilave dozlar için görüşmeler yürütüyoruz. Aşı üretimi için TÜBİTAK ile konuştuk. Ancak üretim faaliyetlerini şimdi başlatsak bile, ancak 2022’de yol almış olabileceğiz. Oysa bu, hemen şimdi duyulan aşı ihtiyacına yanıt vermiyor. Bu nedenle, şu anda mevcut ağımız ile ilerlemek zorundayız” dedi.
-3. DOZ!-
Şahin, üçüncü doz tartışmalarına da açıklık getirdi. Aşının, ilk dozdan ancak 12 gün sonra koronavirüse karşı koruma sağlamaya başladığını, maksimum koruma seviyesine ise ancak ikinci doz aşıdan 7 gün sonra ulaşıldığını anlatan Şahin, “Ancak koruma, zaman içinde azalıyor. Altı ay sonra sağlanan korumanın yüzde 95’ten yüzde 91’e gerilediğini görüyoruz. 8 ay sonra da antikorlar aşikar şekilde azalıyor” dedi. Bu nedenle, yüzde yüze yakın bir korumayı sağlayabilmek için üçüncü doz aşıya ihtiyaç olacağını kaydeden Şahin, “9 ay, en geç 12 ay sonra üçüncü doz aşı, korumanın gerçekten güçlendirilmesini sağlayacaktır. Kanımca daha sonra, büyük ihtimalle her yıl ya da 18 ayda bir aşı olunması gerekebilecek” dedi.
-YENİ NORMAL!-
Profesör Şahin’in, değerlendirmeleri sırasında “Yeni normale dönüşten” bahsetmesi üzerine, “Yeni normal ile ne kastediyorsunuz?” sorusu da yöneltildi. “Yeni normalden söz ettim. Çünkü hepimizin, bir gün yeniden eski yaşantımıza dönüp ‘olanları unutalım’ diyebileceğimiz izlenimini yaratmak istemedim” diyen Uğur Şahin, şu dikkat çekici değerlendirmeyi aktardı:
“Yeni normalde insanlar kendilerini koruyabilecek, özgürce hareket edebilecek, insanların büyük bir bölümü aşı ile iyi bir şekilde korunabilecek, ama yeni normalde aşı olmamış olanlar, aşı olmak istemeyenler ya da zayıf bağışıklık sistemi olanlar da olacak. Ve bizlerin, bu insanlara, gerekleri ne olursa olsun, özen göstermeliyiz. Arada, iki haftada bir, gazetelerde, yeniden küçük çaplı da olsa salgınların patlak verdiğini, ama kontrol altına alındığını göreceğiz. Bir gün bu yeni normale o kadar alışacağız ki, Kovid’in bizi sürüklediği bu duygusallığı unutacağız ve artık yeni normal, bizler için normal olacak.” Tamer Yazar

Exit mobile version