Vatandaş uyarısı yerinde:

Yaya çizgileri belirsiz, uygunsuz… Antakyalı Sigortacı Mehmet Nur adlı genç, Defne ve Antakya ilçelerindeki yaya çizgilerinin çoğu yerde silinmiş, belirsiz ve kimilerinin de kurallara uygun olmaksızın çizildiklerini, dolayısıyla da trafik düzenine katkıda bulunmadığını savundu. Mehmet Nur adlı duyarlı okurumuz, bu konuda Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin ilgili birimlerini uyararak, görüşlerini Avrupa’daki uygulamalarla karşılaştırdı ve şunları kaydetti: […]

Yaya çizgileri belirsiz, uygunsuz…

Antakyalı Sigortacı Mehmet Nur adlı genç, Defne ve Antakya ilçelerindeki yaya çizgilerinin çoğu yerde silinmiş, belirsiz ve kimilerinin de kurallara uygun olmaksızın çizildiklerini, dolayısıyla da trafik düzenine katkıda bulunmadığını savundu. Mehmet Nur adlı duyarlı okurumuz, bu konuda Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin ilgili birimlerini uyararak, görüşlerini Avrupa’daki uygulamalarla karşılaştırdı ve şunları kaydetti:
“İlimizin birçok noktasında yaya geçidi çizgilerinin standartlara uygun olmaması yanı sıra, çizgileri çizen görevliler, ‘yaya geçitleri yolla hemzemin olmalı, refüjlerde bu durum devam etmelidir’ kuralını ihlal ederek refüjlerdeki gerekli düzenlemeleri göz ardı etmesi yayalar için tehlike oluşturmakla birlikte, yeni yasaya göre, artık bir yaya ışık olmaksızın hareket ettiği anda araçlar ona yol vermek zorunda olduğundan, sürücüler için de sıkıntı oluşturmaktadır.
Çağdaş şehirciliğe ters düşen ihmalkarlığa Antakya ve Defne ilçelerinde rastlamak mümkün. Antakya, Defne ve Samandağ ilçesinin birçok noktasında, yaya geçitleri, standartlar göz ardı edilerek oluşturulurken, benzer durum ilimizin diğer ilçelerinde de karşımıza çıkmaktadır. ‘Yaya öncelikli kentleşme’ düşüncesine ters düşen bu ihmal, kazalara da açık bir davetiye çıkarıyor. Kent içi ulaşımın yaya öncelikli hale getirilmesi ve yayaların geçitleri kullanırken engelle karşılaşmamaları için gereken önlemlerin alınması zorunlu hale gelmiştir.
Hatay’a yakışmayan, rastgele çizilmiş ve refüj ile orantısız bir şekilde olan yaya geçitleri, özellikle ‘engellilerin, yaşlıların, çocukların, bisikletlilerin’ karşıdan karşıya geçişlerini engelli hale getirerek kazalara davetiye çıkarmaktadır. Günümüzde engelsiz kentler ön plana çıkarken, bu tip durumların varlığı ilimizin gelişmesine gölge düşürmektedir.
Bu nedenle… Çağdaş kent ve belediyelerde olduğu gibi, Hatay’da da bilimsel anlamda trafik mühendisliğine ilişkin çalışmaların başlatılması önem arz etmektedir. Bu yaya geçitlerinin standartlara uygun hale getirilmesi çok basit olduğundan, bir problem yaşanmadan bu görüntülere son verilmesi için Belediyeyi göreve davet ediyorum.
STANDARTLARI BELLİ…
Yaya geçitleri, farklı yönde hareket eden yayaların ve taşıtların kesişim noktası olduklarından ve karşıya geçişlerin belli bir sürede tamamlanması gerektiğinden, geçit tasarımında bu durumu dikkate alan kural ve standartlara uyulmalıdır. Yayaların geçitleri kullanırken engelle karşılaşmamaları ve geçitte duyumsanabilir yüzeyin yer alması sağlanmalıdır.
HERKES DÜŞÜNÜLMELİ…
Düzenleme; tekerlekli sandalyeliler, bebek arabası kullananlar, bastonla ya da destekle yürüyen kişiler, çok kısa boylular ve çocuklar düşünülerek gerçekleştirilmeli, az görenler dahil görme engelliler tarafından da yaya geçişinin başlangıcının duyumsanabilmesi göz ardı edilmemelidir. Ayrıca yaya geçitlerinde yol yüzeyi, kaldırım ile aynı seviyeye getirildiğinde, engelliler de yükselti farkını aşma zorunluluğuyla karşılaşmayacaktır.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version