Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vatandaş ve kamu ne yapmalı?

MHP’li Vekil Lütfi Kaşıkçı,

MHP’li Vekil Lütfi Kaşıkçı, Hatay’da olası bir depreme karşı alınabilecek önlemlerle ilgili olarak TBMM’ye Araştırma Önergesi verdi

Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, bir grup MHP’li Vekil ile birlikte TBMM Başkanlığı’na bir Araştırma Önergesi vererek, “Hatay’da toplam nüfusun %50’si, kırsal dediğimiz yerleşim alanlarında yaşıyor. Özellikle Amik Ovası hattında yaşayan yerleşim bölgelerimiz var. Bu bölgelerde neler yapabiliriz? Okullarımızın durumu nedir? Sağlık kurumlarının durumu nedir? Barajlarımızın, göletlerimizin durumu nedir? Bunları daha iyi ve detaylı bir şekilde araştırmak, bulunan bu bulguları hem vatandaşlarımıza hem de kamu kurum ve kuruluşlarımız ile paylaşmak üzere bir Araştırma Önergesi verdik” açıklaması yaptı.
Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yaşar Yıldırım, Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz ile birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, depremle birlikte bir gerçeğin daha görüldüğünü hatırlatarak, özellikle televizyon ekranlarında uzmanların olası bir deprem riski taşıyan bölgelerle ilgili değerlendirmeleri olduğunun altını çizen Kaşıkçı, şöyle devam etti:
“Bu değerlendirme içerisinde, benim de seçim bölgem olan Hatay ilini de sıkça duyduk. Evet, Hatay, sismik olarak deprem potansiyeli tarihsel olarak taşıyan bir vilayetimiz. Depremle birlikte, Hatay Milletvekili olarak, bu süreçte depremi yaşamadan önce, Hatay ve çevre illerimizde; Kahramanmaraş’ta, Osmaniye’de ve Adana’da alınabilecek tedbirlerin neler olduğunun araştırılmasıyla ilgili olarak Meclis’e bir Araştırma Önergesi sunduk. Bu Araştırma Önergesi’nde Murat’ım şuydu aslında… ‘Hatay ve çevre illerde yaşanacak olası bir deprem öncesi, hem kamu hem de vatandaşlar olarak, hazır deprem bilincinin de yüksek bir noktaya geldiği bugün neler yapabiliriz’in altını çizmekti.
Biliyorsunuz, Hatay ilimiz, özellikle kır nüfusunu çok yoğun bir şekilde yaşayan bir ilimiz. Neredeyse toplam nüfusun %50’si, Hatay’da ‘kır’ dediğimiz yerleşim alanlarında yaşıyor. Özellikle Amik Ovası hattında yaşayan yerleşim bölgelerimiz var. Bu bölgelerde neler yapabiliriz? Okullarımızın durumu nedir? Sağlık kurumlarının durumu nedir? Barajlarımızın göletlerimizin durumu nedir? Bunları daha iyi ve detaylı bir şekilde araştırmak ve bulunan bu bulguları hem vatandaşlarımıza hem de kamu kurum ve kuruluşlarımız ile paylaşmak üzere bir araştırma önergesi verdik.”
NE YAPABİLİRİZ?
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM Başkanlığı’na sunduğu Araştırma Önergesi ile ilgili bilgi verdikten sonra, sorular üzerine de şu açıklamalarda bulundu:
“Fay hatları üzerinde sıralanan illerimiz var. Doğu Anadolu fay hattı üzerinde; Malatya ilimiz, Elazığ ilimiz, Adıyaman ilimiz, Kahramanmaraş ilimiz ve Hatay ilimiz var. Uzmanlarımızın ve bilim insanlarımızın, bu noktada, ‘önümüzdeki süreçte burada bir deprem olma riski vardır’ derken dayandırdığı bazı temel noktalar var. İsterseniz onlardan bahsedeyim.
Bu, Sivrice merkezli depremle birlikte, biliyorsunuz kuzey doğu yönüne doğru, fay hattında yaklaşık 40 kilometrelik bir kırık meydana geldi. Dolayısıyla bu kırık, uzmanların ifadesine göre, güney batı istikametindeki fay hattına da bir stres yükledi. Bu bir! İkincisi de, o bölgenin tarihsel deprem olgusu!
Tam da biz bu noktada, Milliyetçi Hareket Partisi’nin deprem ile ilgili hassasiyetini ortaya koymak adına, bu illerle ilgili bir deprem beklentisi olmasından dolayı, biz de ‘vatandaşlar ve kamu olarak ne yapabiliriz’in altını daha kalın çizebilmek için bir önerge verdik. İnşallah neticelenir. Bu demek değildir ki, o bölgede devletimiz bir çalışma yapmıyor! AFAD’ın, biraz önce de ifade ettiğim gibi, çok önemli bir uygulaması var. Bunun, Elazığ depreminde başarıyla uygulandığını hep birlikte, hep beraber gördük ama…
Asıl amacımız şu; Hazır toplumumuzda, milletimizin deprem bilincinin yüksek olduğu bir noktada, yaşadığımız bu süreçte, vatandaşlarımızı da acaba depremle ilgili daha iyi bilgilendirebilir miyiz?”
-Cemil Yıldız-