Vatandaşların ihtiyaçlarını belirledi

Gazete Kadıköy'de yer alan habere göre deprem enkazının kaldırılacağı 29 noktadan 19'u tarım, zeytinlik veya sulak alanlarda konumlanacak.

Hatay’da deprem sonrası yeniden yapılanma süreci hız kazanıyor. Hatay Planlama Merkezi’nin verilerine göre, şehir genelinde 5 yeni sağlık tesisi kurulması planlanıyor. Ancak, Antakya ve Defne ilçelerindeki hastanelerin doğal alanlarda yer alacak olması dikkat çekiyor.

Gazete Kadıköy’de yer alan habere göre deprem enkazının kaldırılacağı 29 noktadan 19’u tarım, zeytinlik veya sulak alanlarda konumlanacak. Ancak, bu alanların geçici barınma yerleri olarak seçilmesi, gelecekte barınma krizine neden olabilecek bir durum olarak gösteriliyor.

Hatay Mini Anket çalışmasıyla elde edilen verilere göre, evini kaybeden depremzedelerin kiraların yüksek olması sorunu önemli bir endişe kaynağı olarak belirtiliyor. Ayrıca, kent merkezindeki yatırım kararlarının ve artan arazi değerlerinin mevcut konut sahiplerini etkileyebileceği vurgulanıyor.

Hatay Planlama Merkezi tarafından yapılan ankete katılanların çoğunluğu öncelikle yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarına, güvenli kalıcı konutlara, ekonomik yardımlara, çevre kirliliğine ve sağlık alanlarına odaklanılmasını istiyor.
Hatay Planlama Merkezi tarafından 10 Ağustos- 10 Ekim 2023 tarihlerinde çevrimiçi olarak anket çalışması yapıldı ve katılımcılara en önemli gördükleri 5 sorun ve ihtiyacı işaretlemeleri istendi. Buna göre ankete katılanların yüzde 63’ü yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarına, yüzde 55’i güvenli kalıcı konutlara, yüzde 48’i ekonomik yardımlara, yüzde 39’u çevre kirliliğine ve yine yüzde 39’u sağlık alanları konularına öncelik verdi.

İHTİYAÇLAR NELER?

Afet Sonrası İyileşme Rehberi kapsamında öncelikli olarak yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

-Çevre düzeni planı afet odaklı ve bütüncül olarak yeniden ele alınmalı.

-Depremden zarar gören yerel ekonominin büyümesine katkı sağlayan küçük ölçekli yerel işletmeler ve ekonomik sektörlerin kaybolması riskine karşı önlemler alınmalı.

-Enkazın toplanması ve depolanmasına ilişkin insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen yöntemler geliştirilmeli, bunun için yetkili kurumlarla projeler geliştirilmeli.

-Geçici barınma alanlarının standartlarına ilişkin bir yönetmelik hazırlanmalı.

-Kaybolma riski altında olan geleneksel meslekler iyileştirilmeli ve geliştirilmesine yönelik teşvik sağlanmalı.

-Deprem sonrasında “geçici“ olarak kullanıma açılan tarım arazilerinin ve orman alanlarının geri kazanımı için tespit ve etaplama çalışmaları yapılmalı.

Hatay Planlama Merkezi yetkilileri, bu verilerin dikkate alınarak şehrin yeniden yapılanma sürecinde etkili ve sürdürülebilir adımların atılacağını belirtiyor. (Yusuf Cemil Karaçay)

Exit mobile version