Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vatandaşlık onayını Emniyet ve Mit verecek

Türkiye’de Türk vatandaşlığı almak

Türkiye’de Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancılar için yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Emniyet ve MİT’in onay vermediği, Interpol’ün de “temiz” demediği yabancılara vatandaşlık verilmeyecek.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı sunumda, Türk vatandaşlığı süreçlerindeki yeni düzenlemelere dair detayları paylaştı. Taşyapan, vatandaşlık başvurusunda bulunan yabancıların, Emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yapılan güvenlik araştırmalarından geçmesi gerektiğini belirtti. Bu kurumların olumlu kanaat bildirmediği başvuruların işleme alınmayacağını vurguladı.
Son dönemde, uluslararası organize suç örgütü üyelerinin Türk vatandaşlığı aldığına dair tartışmalar nedeniyle süreçler daha da sıkılaştırıldı. Başvurular, Emniyet ve MİT’in olumlu görüş bildirmesiyle birlikte, Interpol’den iki defa doğrulama alınmadan sonuçlandırılmayacak. Taşyapan, bu doğrulamanın ilkinin başvuru aşamasında yapıldığını, ikincisinin ise süreçlerin üzerinden beş-altı ay geçtikten sonra gerçekleştirildiğini belirtti. Bu uygulamanın, güvenlik risklerini minimize etmek için hayata geçirildiği ifade edildi.
Ayrıca, İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen bir yazıda, Türkiye’de kanuni kalış hakkı olmayan yabancıların nikâh başvurularının kabul edilmemesi gerektiği vurgulandı. Bu düzenleme, kaçak göçmenlerle mücadele amacıyla yeniden hatırlatıldı. Örneğin, Fas hükümeti, vatandaşlarının evlenme başvurularının kendi konsoloslukları veya büyükelçilikleri tarafından teyit edilmesini talep ediyor.
Yeni düzenlemelerle birlikte, Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancılar için süreçler daha titiz ve detaylı bir şekilde yürütülmeye başlandı. – Yusuf Cemil Karaçay-