Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Verem Gerçeği

Verem; Dünya’da yüzbinde 127,

Verem; Dünya’da yüzbinde 127, Türkiye’de 10.5, Hatay’da 9! Antakya Verem Savaşı Derneği Başkanı Hasan Etiz, “Tüberküloz tedavisinde en önemli faktör, ilaçlardır. Dinlenme, beslenme ve iklim gibi faktörlerin etkileri önemsizdir” mesajı verdi.

Antakya Verem Savaşı Derneği Başkanı Hasan Etiz, yayınladığı mesajda, Tüberküloz’un (Verem) hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen ve iyi tedavi edilmediğinde de yüksek oranda öldürücü olabilen bir hastalık olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “Kalıtsal yolla taşınmayan bu hastalık, tüm Dünya’da ilk on ölüm sebebi arasındadır. DSÖ’nün dünya genelinde 2020 yılı tahmini tüberküloz insidansı, yüz binde 127’dir. Kayıtlı vaka insidansı ülkemizde yüz binde 10.5, ilimizde ise yüz binde 9’dur. 2020 yılında dünyada 10 milyon kişi bu hastalığa yakalanmış ve 1,5 milyon kişi ölmüştür.

DSÖ, dünyada STOP TB programını uygularken, ülkemizde de Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı yürütülmektedir. Sağlık Bakanlığı teşkilatı, Verem Savaşı Dernekleri ve birçok kuruluş işbirliği halinde mücadele etmektedir.”
Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların hastalara ücretsiz karşılandığını da hatırlatan Etiz, vereme karşı koruyuculukla ilgili de şunları kaydetti:
“Tüberküloz tedavisinde en önemli faktör, ilaçlardır. Dinlenme, beslenme ve iklim gibi faktörlerin etkileri önemsizdir. Başlangıçta 2 ay dört ilaç, idame tedavisinde ise en az iki ilaç 4 ay kullanılmaktadır. İlaçlar, Verem Birimleri ve Göğüs Hastanelerinde ücretsiz verilmektedir. Tedavinin, doğru ve tam yapılması önemlidir. Doğru ve yeterli sürede düzenli tedavi görmeyen hastalarda ilaç direnci gelişmekte ve bu hastaların tedavisi pahalı, uzun süreli ve komplikasyonlarla dolu olmaktadır. Çok ilaca dirençli hastaların yaklaşık % 40’ı tedaviye rağmen ölmektedir.
Koruyucu tedavi Koruyucu ilaç tedavisinin amacı, temaslı kişide enfeksiyon gelişimini ya da enfekte kişide tüberküloz hastalığı gelişimini önlemektir. Koruyucu tedavi temaslı çocuklara ve bağışıklığı baskılanmış kişilere 6 ay boyunca tek ilaç şeklinde verilir.
-BCG (Verem) Aşısı-
Ülkemizdeki çocuklara BCG aşısı doğumdan 2 ay sonra yapılmaktadır. Aşının koruyuculuğu % 70 civarındadır. Esas olarak aşı, çocuklarda görülen ve öldürücü olan miliyer ve menenjit tüberkülozdan koruması için uygulanmaktadır.”

-Duygu Ertaş-