Verem Hala Var!

Türkiye’de on binde 1, Hatay’da ise on binde 0,8… Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kutlanıyor Antakya Verem Savaşı Derneği Başkanı Hasan Etiz, veremin (Tüberküloz), hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen ve iyi tedavi edilmediğinde yüksek oranda öldürücü olabilen bir hastalık olduğunu hatırlattı. Veremin, Türkiye ölçeğinde halen on binde 1 vaka, […]

Türkiye’de on binde 1, Hatay’da ise on binde 0,8…

Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kutlanıyor

Antakya Verem Savaşı Derneği Başkanı Hasan Etiz, veremin (Tüberküloz), hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen ve iyi tedavi edilmediğinde yüksek oranda öldürücü olabilen bir hastalık olduğunu hatırlattı.

Veremin, Türkiye ölçeğinde halen on binde 1 vaka, Hatay ilimizde ise on binde 0,8 vaka ile az da olsa varlığını hissettirdiğini söyleyen Verem Savaşı Derneği Başkanı Hasan Etiz, şöyle devam etti:
“Kalıtsal yolla taşınmayan bu hastalık, tüm dünyada ilk on ölüm sebebi arasındadır. DSÖ’nün dünya genelinde 2020 yılı tahmini, tüberküloz insidansı yüz binde 127’dir. Kayıtlı vaka insidansı ülkemizde yüz binde 10.5, ilimizde ise yüz binde 8 dur. 2021 yılında dünyada 10.6 milyon kişi bu hastalığa yakalanmış ve 1,6 milyon kişi ölmüştür. DSÖ, dünyada STOP TB programını uygularken, ülkemizde de Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı yürütülmektedir. Sağlık Bakanlığı teşkilatı, Verem Savaşı Dernekleri ve birçok kuruluş işbirliği halinde mücadele etmektedir.
Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, ücretsiz karşılanmaktadır. Kronik ve bulaşıcı hastalıklar, birey ve toplumda sağlık kaybı yanı sıra, ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara da neden olmaktadır. 2018 yılından itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca tüberküloz hastalarına ilaçlarını düzenli kullanmaları şartıyla aylık para yardımı verilmeye başlanmıştır. Derneğimizce yaptığımız ekonomik ve sosyal destekler de devam etmektedir. Tedavi başlanan hastalarda bulaşma, yaklaşık 3 haftada kaybolmaktadır.

Tüberküloz hastalığının kesin tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur. Basilin mikroskopta gösterilmesi ya da kültürde üretilmesi gereklidir.”
-Mehmet Durmaz-

Exit mobile version