Teklifte yurtdışı varlıkların ülkeye kazandırılmasından vergi muafiyetlerine, kamu borçlarının taksitlendirilmesinden finans merkezi düzenlemelerine kadar geniş değişiklikler yer alıyor.
AK Parti, ekonomi ve mali yapıya ilişkin çok sayıda düzenlemeyi içeren yeni bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. Teklif; vergi sistemi, kamu borçlarının yapılandırılması, yatırım teşvikleri ve uluslararası sermaye çekme stratejilerine yönelik önemli değişiklikler içeriyor.
Borçlarda vade 72 aya çıkıyor
Teklifin en dikkat çeken başlıklarından biri, kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme oldu. Mevcut uygulamada 36 ay olan azami taksit süresi 72 aya çıkarılıyor. Düzenleme ile birlikte vergi ve diğer kamu borçlarını ödemekte zorlanan mükelleflere daha uzun vadeli ödeme imkânı sağlanması hedefleniyor.
Ayrıca teminat aranmaksızın ertelenebilecek borç limiti de ciddi şekilde artırılıyor. Buna göre 50 bin TL olan üst sınır 1 milyon TL’ye yükseltiliyor.
Yurt dışı varlıklara vergi avantajı
Teklif kapsamında yurtdışında bulunan varlıkların Türkiye’ye kazandırılmasını teşvik edecek önemli bir düzenleme de yer alıyor. 31 Temmuz 2027’ye kadar Türkiye’ye getirilen yurtdışı varlıklarda uygulanan vergi oranının yüzde 5’ten sıfıra indirileceği belirtiliyor.
Bunun yanı sıra, Türkiye’ye yeni yerleşen ve son üç yıl içinde ülkede vergi mükellefi olmayan gerçek kişilerin yurtdışından elde ettikleri gelirler için 20 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti öngörülüyor. Düzenlemenin 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girmesi planlanıyor.
İhracatçı ve üreticiye vergi düzenlemeleri
İmalatçı ihracatçılar için de yeni teşvikler teklif kapsamında yer alıyor. Üretimini doğrudan ihracata yönlendiren şirketlerin bu faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara yüzde 9 oranında kurumlar vergisi uygulanması öngörülüyor.
Ayrıca ihracat odaklı şirketler ile nitelikli hizmet merkezleri için kurumlar vergisi indirimi oranının bazı durumlarda yüzde 95’e kadar çıkarılması planlanıyor. İstanbul Finans Merkezi kapsamında faaliyet gösteren kurumlarda ise bu oranın yüzde 100’e kadar ulaşabileceği belirtiliyor.
Tekno girişimlere yeni destekler
Teklifte girişimcilik ekosistemine yönelik dikkat çeken düzenlemeler de bulunuyor. Teknogirişim şirketlerinde çalışanlara verilen pay senetlerindeki gelir vergisi istisnası genişletiliyor. İstisna sınırı, yıllık brüt ücretin bir katından iki katına çıkarılıyor.
Ayrıca söz konusu payların vergisiz şekilde elden çıkarılabilmesi için gereken 12 yıllık süre 6 yıla indiriliyor. Payların erken satışı durumunda ise kademeli vergi geri alım sistemi uygulanacak.
İstanbul Finans Merkezi’ne yeni teşvikler
İstanbul Finans Merkezi’ne yönelik düzenlemeler de teklifin önemli başlıkları arasında yer alıyor. Merkezde faaliyet gösteren kurumlar için kurumlar vergisi indirimi süresi 2031 yılından 2047 yılına kadar uzatılıyor.
Ayrıca finans merkezindeki katılımcı kurumların finansal faaliyet harçlarından muafiyet süresi 5 yıldan 20 yıla çıkarılıyor. Böylece bölgenin uluslararası finans merkezi olarak cazibesinin artırılması amaçlanıyor.
İFM’de çalışan tüm personeli kapsayacak şekilde gelir vergisi istisnası genişletilirken, yurt dışı tecrübesi bulunan çalışanlara yönelik avantajların kapsamı da artırılıyor.
“Nitelikli hizmet merkezi” tanımı hukuka giriyor
Teklif ile birlikte “nitelikli hizmet merkezi” kavramı da mevzuata dahil ediliyor. En az üç ülkede faaliyet gösteren ve gelirinin büyük bölümünü yurtdışı ilişkili şirketlerden elde eden firmalar bu statüye dahil olabilecek.
Bu kapsamdaki şirketlerin çalışanlarına ödenen ücretlerin belirli bir kısmı gelir vergisinden muaf tutulacak. İstanbul Finans Merkezi için bu oran daha yüksek seviyede uygulanacak.
AK Parti’nin Meclis’e sunduğu teklif, hem vergi sistemi hem de yatırım ortamına ilişkin kapsamlı değişiklikler içeriyor. Düzenlemelerle birlikte bir yandan borç yapılandırmalarında esneklik sağlanması hedeflenirken, diğer yandan Türkiye’ye yabancı sermaye girişinin teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Teklifin önümüzdeki günlerde TBMM komisyonlarında görüşülmesi ve ardından Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor.
