Veteriner Hekimleri Odası mesajı:

Kedi-Köpek Sahiplerine Mikroçip ve petvet için son 11 gün Veteriner Hekimler, “insanlardaki enfeksiyonun %60’ının hayvanlardan geçtiğine dikkat çekti. Hatay Veteriner Hekimleri Odası, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliğin” 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bu yönetmelikle beraber, evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma […]

Kedi-Köpek Sahiplerine

Mikroçip ve petvet için son 11 gün

Veteriner Hekimler, “insanlardaki enfeksiyonun %60’ının hayvanlardan geçtiğine dikkat çekti.

Hatay Veteriner Hekimleri Odası, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliğin” 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bu yönetmelikle beraber, evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildiğini duyurdu.

Veteriner Hekimleri Odası açıklamasında, “Bu çerçevede, mikroçip uygulamasıyla; Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor” denildi ve özetle şöyle devam edildi:

“Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 1 Ocak 2021’den beri, ülke genelinde kedi, köpek ve gelincik olmak üzere, yaklaşık 800 bin adet ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Fakat Türkiye’de yaklaşık 6 milyon sahipli hayvan olduğu öngörülmektedir. Kalan süre, bütün bu hayvanları kayıt altına almaya yetmeyecektir. Yetkililerden, bu sürenin bir yıl uzatılmasını talep ediyoruz.

Evcil hayvanlara, derialtı mikroçip uygulanıyor ve el terminali aracılığıyla okunabiliyor. Bundan böyle sokağa terk edilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu, el terminaliyle okunarak, sahibi tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere, hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacak.

Hayvanların kayıt altına alınıp, onlara çip takılması, aynı zamanda hayvan popülasyonunun da kontrol altına alınması fırsatını sağlayacak. Daha da önemlisi, sahiplenilen hayvanların bir süre sonra sokağa atılıp, kaderine terk edilmesinin de önüne geçecek. Kanuni yaptırım ve cezalarla bu durumun önüne geçilecek.

İnsanlar, artık sahiplendikleri hayvanları sokağa terk edemeyecek. Sokağa bırakıp, kaderine terk etmesi halinde de bunun bir cezai yaptırımı olacak. Çip sayesinde, hangi hayvanın kime ait olduğu tespit edilebileceği gibi, sokakta birini ısıran hayvanın aşılarının kontrol edilip, daha önce hangi hastalıkları geçirip tedavi gördüğü gibi, hayati önem taşıyan bilgilere de kısa sürede ulaşılıp, buna göre bir yol haritası ve tedavi uygulanabilecek.

Bu çipler, bir defaya mahsus, veteriner hekimler tarafından hayvanlara enjektör vasıtasıyla derisinin altına yerleştirilecek ve ömür boyu orada kalacak. Sonrasında da o hayvanla ilgili bir pasaport düzenlenecek. İnsanların, evlerinde kaç hayvan beslediği, sokakta ne kadar hayvan olduğunu bilinecek. Ayrıca kaç hayvanın aşılanması ya da kısırlaştırılması gerektiği bilinecek. Artık dünyada, insan sağlığı ya da hayvan sağlığı diye bir ayrım yok. Sağlık, bir bütün olarak ele alınmaktadır.

Unutmamak gerekir ki, bugün insanlarda görülen enfeksiyonların yüzde 60’ı hayvansal kaynaklıdır. Bu nedenle, eviniz ve sokağınızdaki hayvanların sağlığını kontrol altına almadığınız müddetçe, insan sağlığını da kontrol altına alamazsınız. Hayvan sağlığı olmadan, insan sağlığı düşünülemez. Bu nedenle, bizim hayvanlarımız sağlıklı olmalıdır.

Kedi, köpek, gelincik gibi evcil hayvan besleyenler, 31/12/2022 tarihine kadar İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine veya serbest veteriner hekimlere başvurması durumunda, her yaştaki sahipli kedi ve köpeklerin Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kayıt işlemleri yaptırabilirler. Bu işlemi yapmazlarsa, yılbaşından sonra cezalı duruma düşecektir.

Herkesi bu konuda duyarlı olup, bir an önce hayvanını kimliklendirmeye , çip takmaya ve diğer işlemleri yapmak için ilgili yerlere davet ediyoruz.”

-Haber/Cemil Yıldız-

Exit mobile version