“Sorunlara çözüm üretmiyor”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 3 yıllık hedef ve yaklaşımlarının yer aldığı ‘Vizyon Belgesi’ hakkında kısa bir değerlendirme yapan, Hataylı Akademisyen-Hukukçu Neval Oğan Balkız, “Vizyon’dan çıka çıka ‘Öğretmenliğe Kabul İçin Aranan Pedagojik Formasyon Şartının’ kaldırılması, İmam Hatip Liseleri bünyesinde Arapça ve İngilizce yaz okullarının açılması ve bu okullar ile üniversiteler arasında işbirliği mekanizmaları kurulması çıktı!” dedi.
Paylaşılanların ‘çözüm’ üretmekten uzak olduğunun altını çizen Balkız’ın tespitleri şöyle:
“16 yılda, eğitimde ‘baskıcı zihniyetin izlerini silmek’ ile övünen anlayış; ne atama bekleyen öğretmenlerin kadro sorununu çözüyor, ne öğretmenlere mesleki gelişim olanağı ve mesleki güvence sağlıyor, ne ücretli /sözleşmeli öğretmen mağduriyetini ortadan kaldırıyor, ne de liyakat için objektif kriterler getiriyor! Belgede; Müfredatın içeriğine nesnellik ve bilimsellik niteliğinin nasıl kazandırılacağına, okullaşma politikalarına, akademik eğitim veren liseler ve Anadolu Liselerinin yapısal ve işlevsel sorunlarına nasıl çözüm getirileceğine ilişkin bir bilgi yer almıyor. Dini vakıflarla ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan protokollerin ne olacağı konusunda da bir açıklama bulunmuyor.
Bir adım sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığı, kendi bünyesinde verileceğini açıkladığı ‘pedagojik formasyon eğitimini’ gerçekleştirme işini bir protokol ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrederse, şaşırmayın! Neticede onlar çocukların pedagojik desteğe değil, formatlanmaya ihtiyacı olduğuna inanıyorlar!” -Tamer Yazar-