Maskenin çıkartılıp, katlanıp cebe konulduğu anda, o maskenin tıbbi bir atık haline geldiğini söyleyen uzmanların uyarısı, “Kullanılan maske, çöp değil, tıbbi atıktır” olurken, Antakya özelinde halimiz de bu iki şık halinde ilerliyor!
Açık alana atılan bir maskenin, kovid-19 hastası birinin kullandığı maske olduğunun düşünülmesi gerektiğini ve direkt olarak bulaşma sebebi olduğunu söyleyen uzmanlar, “Tıbbi atık noktaları her yerde yok. Maskelerin, tıbbi atık kutularına atılması lazım. Bunu, belediyeler henüz geliştiremediler” derken, akla, bu anlamda Antakya kent geneline yerleştirilen ‘poşetsiz’ çöp (atık) alanları geliyor. Bu nedenle de, bu tür ‘çöpleri’, sık sık yere atılmış bir vaziyette şehrin birçok noktasında görmek mümkün olabiliyor.
-AVM’LER-
Maskelerin, genelde ya çenede ya da dirsekte takılı halde ‘gezdirildiği’ kentimizdeki AVM’ler konusunda dile getirilen şikayet ise yine ‘maske şartı’ üzerinden ilerliyor. Bu konuda konuşan bir vatandaşın tespiti ve paylaşımı şöyle:
“Alışveriş merkezine girerken, ateşinizi ölçüyorlar, Her yerde sosyal mesafe işaretleri var. Özen var ama… En alt katta, insanlara dondurma ve mısır satıyoruz mesela! Ardından da, bunları satın alan insanlar, satın aldıkları şeyleri yemek için maskesiz bir şekilde AVM’de dolaşmaya başlıyor. Yanlış yapıyorlar. Ama bu yanlışı yapmalarını sağlayan da yine bizler değil miyiz? Maskenin çıkartılmaması gereken bir yerde, kapalı bir binada, bir alışveriş merkezinde, insanları, maskelerini çıkartmaya teşvik ediyoruz! Ne adına? Dondurma ve haşlanmış mısır adına! Peki, değiyor mu? Ben, zorunlu olarak alışveriş için gittiğimde, işimi yapıp hemen çıksam da, rahatsız oluyorum. Tedirgin oluyorum ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yeme içme tamam, ama bunun da sadece en üst kat ile sınırlandırılması lazım. Değil mi?”
-NASIL YASAK?-
Son İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile beraber, maskenin, günlük yaşamın her alanında kullanılma şartının getirildiğini ifade eden vatandaşların şikayeti ise denetim başlığında…
H.M. >> Yasak mı? Bu, nasıl bir yasak ki, o maskeler yüzlerde değil de, çenelerde ve kolların dirseklerinde! Bunu ben görüyorum da, polis ya da başka görevliler görmüyor mu? Ölümle bu kadar iç içe yaşarken bile ciddiyetsiz haldeyiz. Utanç verici!
J.Ç. >> İdari para cezası! 900 TL! Anlaşılan o ki, bizde bu yasaklar ya işlemiyor, ya bu para cezası korkutmuyor ya da ceza hiç kesilmiyor! Hangisi?
Y.B. >> Halk Otobüsü şoförlerinin kesinlikle eğitimden geçmesi gerekiyor. Adam, elini kolunu sallaya sallaya, elinde tuttuğu maskesi ile geçenlerde otobüse bindi. Arkasından da ben! Rahat rahat gitti koltuğa oturdu. Maskesini ise takmadı! Ta ki ben uyarana kadar, ki o zaman da ters ters baktı! Bunları neden bizler yaşamak zorundayız? Bu görev, kullandığı otobüsün dış camına ‘maskesiz binmek yasaktır’ diyen şoföre düşmüyor mu? Meslek içi eğitim şart ya da birilerine ‘sorumluluğu üstlen’ demeye!
P.M. >> İçeride güvenlik görevlileri geziyor, görüyorum ama… İçeride olup da, maskesini çenesinin altına indiren çok müşteri gördüm, maskesini çıkartıp elinde gezdireni de. Herkesin tespiti çok zor, o yüzden o kapıdan girişte ateş ölçmenin yetmemesi, içeride de kontrol mekanizmasının çok iyi işlemesi, işletilmesi gerekiyor.
H.Ö. >> Bence AVM’ler kadar riskli, hatta daha fazlası, Uzun Çarşı için söylenebilir. AVM’lerde en azından girişte ateş ölçüyorlar. Antakya’nın, bence bu en kalabalık yöresel alışveriş mekanını sık sık dezenfekte etmeliler. Ama bu da yetmez! Denetim şart! Çünkü ne kadar maskeli varsa, bir o kadar da maskesiz insan var içeride. Tehlikeli yanı ise… Çarşının üstü kapalı! Yani havasız!
-GENELGE NET!-
İçişleri Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında faaliyetlerine ara verilen ve yeniden kapılarını açan alışveriş merkezlerinin (AVM) çalışma usullerini, 11 Mayıs’ta 81 İl Valiliğine gönderdiği BİR genelgeyle belirlemişti.
Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan değerlendirmeler sonucunda belirlenen usul ve esasları içeren genelgeye göre, AVM’ler; 10.00-22.00 saatlerinde faaliyet yürütebilecek, çalışanlar ve müşteriler maske takmak zorunda olacak. Çalışanların, kirlenen veya nemlenen maskeleri değiştirilecek. Maske kuralına uymayanlar ise AVM’lere alınmayacak.
Salgın sürecinin denetimi ve kontrolü kapsamında Hatay Valiliği denetimi altında olan AVM’ler için Valilik tarafından, halk sağlığı uzmanı ve makine mühendisinin bulunacağı 5 kişilik bir komisyon oluşturulurken, bu komisyon tarafından, AVM’lerin Kovid-19’la mücadele kapsamında belirlenen kurallara riayet edip etmedikleri denetleniyor, bu denetim de haftada en az bir kez yapılması gerekiyor. -Tamer Yazar-