Başkan Savaş, Hatay tarihinin en büyük orman yangınına tanıklık ettiklerine vurgu yaptı
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay tarihinin en büyük orman yangınının yaşandığını söyledi, bu orman yangınının bir terör eylemi olduğuna inandığını ifade etti.
HRT’de katıldığı canlı yayında, konu ile ilgili düşüncelerini aktaran Başkan Savaş, yangının 3 noktada çıktığını, bunun kendi kendine çıkan bir yangın olmadığının göstergesi olduğunu söyleyen Başkan Savaş, “Düşüncelere göre teröristlerin çıkardığı bir yangın. Ben projeksiyon yapmak istemiyorum ama Hatay halkı madencilik istemez, başta ben istemiyorum. Bunun da mücadelesini biz yaparız, Hatay halkı aydındır. Bence şu anda terör eylemi gibi duruyor. 4 -5 köyümüz var, onların yaralarını nasıl saracağız? Bunları konuşmamız lazım. Bazı köylerimizde ciddi maddi zararlar var. Bunların çalışmasını yapmamız lazım. Bundan sonraki süreç için böyle şeyler yaşanmaması için ortak akıl ile mücadele etmemiz lazım. 3500 hektar alan zarar gördü. Hatay belki de tarihinde ilk defa bu kadar büyük bir yangınla karşı karşıya kaldı” dedi.
Yangını duyar duymaz var güçleriyle yangın merkezine gittiklerini, 395 personeli ve birimlerinin hepsinin orada olduğunu belirten Başkan Savaş, “Biz elimizden gelen her şeyi yaptık. Ormanlık alandaki araziler de Orman Bakanlığına bağlı. Yangın ilk olarak bir noktada çıkıyor. Hava araçları hızlı bir şekilde gelseydi bu yangın o gün sönerdi ve hava desteği ile yangın söndürülebilirdi. Daha sonra çıkan rüzgârla Kisecik ve Yaylacık’a kadar yayıldı. Yeniköy ve Yaylıca arasındaki mesafede hava araçları daha fazla olsaydı çok net yangın söndürülebilirdi. Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş illerinden destek vardı. En büyük desteği veren bizim belediyemizdi. Dışarıdan gelen araçlara da mazot takviyesi yaptık. Yangın ancak 5 günde söndürülebildi” dedi.
Hayvan Barınağından ilçelerde sorumlu …
Hayvan Barınağı’nın taşınması konusunda açıklama yapan Başkan Savaş, “Bu konu büyükşehir belediyesi kadar ilçelerin de görevi. İki ilçenin arasında hayvan barınağı verilmesini istedik. Kanunen hayvan barınağından ilçeler de sorumlu. En azından 7-8 noktada barınakların olmasını istiyoruz. İlçelerin de bu işe bakması lazım. Hayvan Barınağı için bir yer bulduk barınağı oraya taşıyacağız” dedi.
Arıtma tesisi ile ilgili kendileriyle görüşmeler isteyen sivil toplum kuruluşları ve odalar ile rahatça görüştüklerini söyleyen Başkan Savaş, “Çünkü biz de daha iyisini ve temizini daha uygun yerde yapmak istiyoruz. Bunun çalışması içerisindeyiz. Hatay Meslek Odaları Başkanları ile görüştük. Kendi başkanlıklarının olduğu mekânda HATSU ve büyükşehir olarak onlara brifing verdik ve bu konuyu tartıştık. Daha sonra onları arıtma tesisine davet ettim. Meslek odaları olarak mimarlar ve mühendisler ile bu konu ile ilgili meslek kuruluşlarından Ankara’dan bilirkişileri buraya davet edip bununla birlikte bizim muhatap olmamız gereken resmi kuruluşların raporlarını isteyip o konuya göre bir karar vereceğiz. Çünkü işin sıhhat, teknik ve fiziki boyutu var. Bütün bunların en idealini bulmak zorundayız. Bu konunun ortak akılla çözülmesi gerekiyor. Gelen raporlar doğrultusunda bunu kamuoyu ile paylaşacağız ona göre de karar vereceğiz. Bu işi siyasi ve dedikodu malzemesi yapılmaktan çıkarmak lazımdı. Biz meslek odalarımız ile anlaştık ve bu yolu seçtik” dedi.
Biz hastalığı takıyoruz ama maske takmıyoruz …
Konuşmasının devamında Hatay Deniz Otobüsü (HADO) ile ilgili çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Başkan Savaş, EXPO’ya gelecek misafirlerin konaklamaları konusunda da şunlara değindi: “Arsuz’da bir çok yazlık kullanılmıyor. Veya belirli dönemde kullanılıyorlar. Oteller yetmezse Arsuz’daki evlerde gelen insanlarımızın konaklamalarını sağlayacağız. Özellikle İskenderun ve Arsuz’a gelecek turistler için oradaki siteler yeterli. Pandemiye göre program yapıyoruz. Pandemiden önce 1 buçuk 2 Milyon turist bekliyorduk. Pandemi biterse refah seviyesi yüksek ve orta seviyede insanların şehrimize geleceğini düşünüyoruz” dedi.
Programda Kovid- 19 salgınını ile ilgili güncel bilgileri de paylaşan Başkan Savaş, “Geçtiğimiz günlerde Hatay’da 450 civarında vaka olduğunu öğrendim. Ekonomik anlamda birçok insanın kışı zor geçireceğini düşünüyorum. Pandemi konusunda da çetin bir kış geçecek. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında vakalarımız artacak diye düşünüyorum. Başkan maske takmıyor diyorlar, biz hastalığı takıyoruz ama maske takmıyoruz. Bilim adamlarının herkese maske tak demesine saygı duyuyorum. Bu hastalık ile mücadele etmek için bir defa insanlardan uzak duracaksınız, sık sık elinizi yüzünüzü sabunla yıkayacaksınız. Maske takın ama elinizi yüzünüze çok götürmeyin, sağlıklı olmuyor. Maske nefes almayı da zorlaştırıyor ve eğer maskenize çok dokunursanız orada mikrop için bir besi alanı oluşturuyorsunuz. Her şeyi abartıyoruz, maskeyi takan kendisini garantide zannediyor ve diğer önlemleri unutuyor. Toplu taşıma araçlarını, taksileri, gayri resmi ve resmi kurumları, caddeleri dezenfekte ediyoruz etmeye de devam edeceğiz. Ama bizi zor bir 3 ay bekliyor. Umut var, eğer aşı Kasım- Aralık gibi çıkarsa İlkbahar’da toplumda bir rahatlama olur. Görünüşe göre herkesin alabileceği makul fiyatlı bir aşı olacak” dedi. Mehmet ÖZGÜN