Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yangın Neden Halen Kontrol Altına Alınamadı?

Milletvekili Oruç, ilimizdeki yangınlar ile ilgili soru önergesini Bakan Pakdemirli’ye

Milletvekili Oruç, ilimizdeki yangınlar ile ilgili soru önergesini Bakan Pakdemirli’ye iletti …

HDP Adana Milletvekili, Hatay-Samandağlı Tülay Hatimoğulları Oruç, ilimizdeki yangınlar ile ilgili soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye iletilmek üzere TBMM Başkanlığı’na sundu. Milletvekili Oruç önergede, yangının neden halen kontrol altına alınamadığını sorguladı.
Samandağ-Batıayaz Mahallesi kırsalındaki ormanlık alanda 5 Eylül’de sabah saatlerinde başlayan yangının halen sürdüğünü, kuvvetli rüzgarın, sıcak havanın ve yüksekte olunması nedeni ile kısa sürede çevreye yayılan yangının halen kontrol altına alınamadığını belirten Milletvekili Oruç, Pazar günü kontrol altına alındığı bilgisi verilmişse de yangının farklı noktalarda tekrar alevlenerek devam ettiğini, yangının sıçrayarak, Antakya İlçesine bağlı Kisecik, İçmeler ve Karlısu Mahallelerine ulaştığını bildirdi.
Maden ihalesi öncesi yangınlar şüpheli …
Yangınla ilgili Hatay’da açıklamalar yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin; 5 Eylül Cumartesi saat 10.40’ta çıkan yangın ile ilgili gelişmeyi ‘Rüzgarın sık sık yön değiştirmesi ve sürekli atlamalar yapması, arazi şartlarının gerçekten çok engebeli olması ve tabii ki meteorolojik şartlarda havanın kuru olması nedeniyle yangınla ilgili bugünkü noktaya kadar geldik’ diye aktardığını belirten Milletvekili Oruç, yangının Antakya’da İçmeler, Kisecik ve Karlısu Mahalleleri’ne ulaştığını, can kaybı olmadığını, birer samanlığın zarar gördüğünü, bir mahallenin uç kısımlarıyla ilgili tedbiren tahliye gerçekleştiğini ilettiğini, yerleşim yerleriyle ilgili önemli tehdit olmadığını söylediğini bildirdi.
Hatay’ın ciğerleri konumundaki Amanos Dağlarındaki yangının, 7 Eylül’de yapılması planlanan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ihalesinin hemen öncesinde gerçekleşmiş olması; bölgede yaşayan yurttaşlarda bu yangının kasıtlı çıkartılmış olabileceğine dair şüpheler uyandırdığına değinen Milletvekili Oruç, bu konuda açıklama bekleyen yurttaşlarımıza bilgi verilmesinin, ormanlık alanın vasfı dışında hiçbir müdahaleye açık olmayacağı yönündeki taleplerin karşılanmasının önemine vurgu yaptı.
Yangın alanlarında maden ruhsatları var mı?
Milletvekili Oruç, Bakan Pakdemirli’ye ilettiği soru önergesinde şunlara yer verdi: “Yangın neden halen kontrol altına alınamamıştır? Yangının halen kontrol altına alınamamış olması olağan mıdır? Yangının çıkış nedeni belirlenebilmiş midir? Yangında kundaklama şüphesi var mıdır? Yangının çıkış nedeni titizlikle araştırılacak mıdır? Bölgede yaşanan yangınlarda net olarak ne kadar büyüklükte alan zarar görmüştür? Kaç tane ve hangi cins ağaç-bitki yanmıştır? Zarar gören tüm canlılar için tespit çalışması yapılacak mıdır? Yangın sonrasında bölgedeki ekosistemi yeniden canlandırabilmek için çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir? Yangın alanları ve çevresinde hangi maden ruhsatları vardır? Dört gündür süren yangın, 7 Eylül’de yapılan MAPEG ihaleleri ile ilgili midir? Bölgede, altın arama ruhsat alanlarından Batıayaz ve Kisecik sahasında yangının çıkması tesadüf müdür?
Bölgede yapılmak/rant sağlanmak istenen projeler mi vardır? Maden arama ruhsatı verilerek rant mı sağlanmak istenmektedir? Karlısu Mahallesinde 300’e yakın hanenin boşaltıldığı iddiası doğru mudur? Yangın bölgesinde yaşayan yurttaşlar için alınan önlemler nelerdir Türkiye’de yangınlara karşı önceden oluşturulmuş eylem planları var mıdır? Varsa nelerdir? Anayasa’nın 169. Maddesinde ‘yanan orman alanı yeniden orman haline getirilir’ hükmü yer almaktadır. Bu yükümlülük tarafınızca denetlenmekte midir? Yanan ormanlık alanların kesinlikle imara açılmaması için özel önlemler almayı planlıyor musunuz? Son 5 yılda yıllar ve iller belirtilmek üzere kaç orman yangını olmuştur? Bu alanların şu anki durumları nelerdir?” Mehmet ÖZGÜN