Yaralı 3 kaplumbağaya operasyon

MKÜ Veteriner Fakültesi’nde tedavileri yapıldı, ardından Samandağ sahilinde doğal ortamına bırakıldı. Hatay’da, 3 ay önce, 3 yaralı KAPLUMBAĞA’nın 3 ay süreyle radyografik muayeneleri, kan tetkikleri, ilaç uygulamaları, endoskopik muayene yapıldı, inhalasyon anestezisi eşliğinde cerrahi müdahale ile yemek borusundan yabancı maddeler çıkartılarak sağlıklarına kavuşturuldu ve Samandağ sahilinde suya bırakıldı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları […]

MKÜ Veteriner Fakültesi’nde tedavileri yapıldı, ardından Samandağ sahilinde doğal ortamına bırakıldı.

Hatay’da, 3 ay önce, 3 yaralı KAPLUMBAĞA’nın 3 ay süreyle radyografik muayeneleri, kan tetkikleri, ilaç uygulamaları, endoskopik muayene yapıldı, inhalasyon anestezisi eşliğinde cerrahi müdahale ile yemek borusundan yabancı maddeler çıkartılarak sağlıklarına kavuşturuldu ve Samandağ sahilinde suya bırakıldı.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından tedavi ve rehabilitasyon süreçleri tamamlanan 3 adet deniz kaplumbağası Samandağ sahilinde doğal ortamlarına bırakıldı.
-3 AY TEDAVİ-
MKÜ Veteriner Fakültesi bünyesinde 2010 yılında kurulan Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Müdürü ve Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, doğal ortamlarına bırakılan 3 deniz kaplumbağasından birinin özefagusunda olta olduğunu, diğer ikisinin ise kafa travmalı olarak merkeze getirildiğini belirtti.
Merkeze getirilen deniz kaplumbağalarının 2 ila 3 ay süren tedavi süreçlerinde radyografik muayenelerinin, kan tetkiklerinin, ilaç uygulamalarının yapıldığını söyleyen Altuğ, olta yaralanması olan kaplumbağada ise ilk önce endoskopik muayene yapıldığını, daha sonra tespit edilen oltanın inhalasyon anestezisi eşliğinde gerçekleştirilen cerrahi müdahale ile yemek borusundan çıkarıldığını ve kaplumbağanın sağlığına kavuştuğunu ifade etti.
-7 YILDA 14 KAPLUMBAĞA-
Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, merkeze, geride alan 7 yılda, biri ölü olmak üzere 14 deniz kaplumbağası getirildiğini hatırlattı ve şu bilgileri verdi:
“Merkeze, bu yıl, 3’ü Chelonia Mydas ve 11’i Caretta Caretta türü deniz kaplumbağası olmak üzere toplam 14 deniz kaplumbağası getirildi. Bu kaplumbağa türleri, nesli tehlikede olan ve korunmakta olan türlerdir. Bu türler, ulusal ve uluslararası bazda sözleşmelerle koruma altında olan türlerdir. Bunun için, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Hatay Şube Müdürlüğü ve Üniversitemiz koordineli bir şekilde yaralı deniz kaplumbağalarının nesil devamına katkıda bulunmak için, ilk yardım ve tedavi gereken yaralı kaplumbağalara her türlü müdahaleyi etkin bir şekilde yapıyoruz. Bu yıl da şu ana kadar 13 deniz kaplumbağasının tedavisini yaptık. Bugün denize bıraktıklarımız ile birlikte bu yıl 6 deniz kaplumbağasını özgürlüğüne kavuşturmuş olduk. Deniz kaplumbağalarının bin yavrusundan ancak 1-2 tanesi erişkinliğe ulaşabiliyor. Yaptığımız tedaviler, doğal ortamın korunması ve neslin devamı için son derece önem taşıyor.”
Hafta içine Samandağ sahilinde 3 yaralı kaplumbağanın denize bırakılması törenine; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hatay Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Hasan Özyılmaz, Öner Sertkol, Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Şubesinden Eray Özdemir, Samandağ Belediyesi Görevlileri, Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, Doç. Dr. Ramazan Gönenci, Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim elamanları Ziya Yurtal ve Zeki Deveci ile birlikte çok sayıda öğrencide katıldı. -Cemil Yıldız-

 

Exit mobile version