Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yargıtay’dan ‘Cömert Davası’ Kararı

Verilen Ceza Fazla Bulundu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi olayları sırasında,

Verilen Ceza Fazla Bulundu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi olayları sırasında, Hatay’da 3 Haziran 2013’te biber gazı fişeği ile Abdullah Cömert’i öldüren Polis Memuru Ahmet Kuş’a “olası kastla öldürme” suçundan verilen 13 yıllık cezayı fazla buldu.

Gezi döneminin Türkiye’sinde gerçekleşen protesto eylemlerinde yaşamını kaybeden isimlerden biri olan Abdullah Cömert için başlatılan ‘adalet’ mücadelesindeki son karar Yargıtay’dan geldi. Haziran eylemleri sırasında, biber gazı fişeği ile Abdullah Cömert’i öldüren Polis Memuru Ahmet Kuş’a “olası kastla öldürme” suçundan verilen 13 yıllık ceza, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından fazla bulundu. Başsavcılık, hazırladığı tebliğnameyle, polisin kasten değil “bilinçli taksirle” hareket ettiğini savundu. Tebliğname’de, Kuş’a olası kast suçundan ceza verilmesi halinde, bu durumun, bundan sonra biber gazı atımından kaynaklı yaralanma ve ölümlerde örnek oluşturacağı kaydedildi.
-DETAYLAR-
Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, tebliğname, Polis Kuş’un protestocu gruba müdahale eden ekipte yer aldığı, zırhlı araçta bulunduğu, aracın 15 santimetre çapındaki penceresinden biber gazı atışı yaptığı, araç ile Cömert’in yaralandığı nokta arasında 36 metre bulunduğu anlatılarak şöyle devam edildi:
“Gaz tüfeğinin yiv ve setinin bulunmadığı, istenilse bile hedefe doğrudan değil savrularak gittiği, hedefin tutturulma olasılığının çok düşük olduğu, zaten bu tip araçların belli bir hedefi vurmak amacıyla değil, bir hedefin yakınlarına atılmak suretiyle ortaya çıkan gazdan etkilenen insanların ortamdan uzaklaştırılması amacıyla kullanıldığı, sanığın amirlerinden aldığı emir gereğince görevini icra ettiği tespit edilmiştir.”
-ÖRNEK OLABİLİR!-
Açıklamada, Kuş’un, göstericileri hedef alacak şekilde kasten hareket ettiği yönünde kanıt bulunmadığı savunularak, kararın bundan sonraki eylemlere müdahaleyi de etkileyebileceği ifadeleri yer aldı ve şu mesajın altı çizildi:
“Aksinin kabulü halinde, toplumsal olaylara müdahalelerde grubun dağıtılması amacıyla gaz tüfeğiyle yapılan her atış sonrası, görevlilerin hayata veya vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenen suçlar veya bu suçlara teşebbüs sebebiyle sorumlu tutulması gibi garip bir durumun ortaya çıkacağı kabul edilmelidir.”
-DELİL YOK-
Polis Memuru Kuş’un, gaz tüfeğini ateşlerken “Ne olursa olsun” düşüncesiyle, meydana gelen sonuca karşı kayıtsız kaldığına dair bir delil olmadığı da belirtildi. Polisin, gaz tüfeği kullanma konusunda eğitim aldığı da kaydedilerek, “sanığın, bu konudaki yeteneğine veya çevresel faktörlere güvenerek isabet etmeyeceği inancıyla neticeyi istemeyerek ateşlemesi sonucu gaz fişeğinin Cömert’e isabet ederek ölümüne sebep olduğu” savunuldu. Bu nedenle, kararın bozularak, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan daha az ceza verilmesi istendi. Tebliğname Yargıtay’ın ilgili dairesine gönderildi. -Tamer Yazar-