Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yarın “Dünya Cüzzam Günü”

Türkiye’de 570 Cüzzamlı var Her yıl Ocak ayının son haftası,

Türkiye’de 570 Cüzzamlı var

Her yıl Ocak ayının son haftası, “Cüzzam (Lepra) Haftası“, son pazar günü de “Dünya Cüzzam (Lepra) Günü” olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde, toplam 570 cüzzam hastası bulunuyor. Cüzzam hastalığı ile ilgili olarak, İl Sağlık Müdürlüğü’nün bilgilendirme mesajı şöyle:
“Bu haftanın amacı, toplumun cüzzam ve cüzzamlıya karşı oluşan yanlış inançlardan, bilgisizlikten kaynaklanan korkularını önlemek, hastalık ile ilgili farkındalığın arttırılarak cüzzam hastalığının erken teşhis edilmesini ve uygun tedavi ile hastaların iyileşmesini sağlamaktır.
“Hansen hastalığı olarak da isimlendirilen cüzzam (lepra), mycobacterium leprae isimli mikroorganizmanın yol açtığı, kronik bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Kolay tanı alabilen, kesin tedavisi mümkün olan, erken tanı konduğunda ilerlemesi önlenebilen bulaşıcı bir hastalıktır.
Özellikle cildi, çevresel sinirleri, üst solunum yolu mukozasını ve gözleri etkileyen hastalık, erken bebeklik döneminden yaşlılık dönemine kadar tüm yaş grubundaki insanları etkileyebilmektedir. Tedavi edilebilir bir hastalık olan cüzzamda, erken tedaviyle hastalığın neden olduğu şekil bozuklukları ve sakatlıklar da önlenebilir.
Cüzzama bağlı şekil bozuklukları ve sakatlıklar hemen ortaya çıkmazken, tanı konulmamış vakalarda ise yıllar sonra semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Tek kaynağı insan olan, ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas sonucu damlacık enfeksiyonuyla bulaşan cüzzam hastalığında, belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, cüzzam hastalarının çoğu Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesinde yer almaktadır. Dünya genelinde her yıl ortalama 200.000 yeni vaka tespit edilmektedir. Ancak yeni vakalar enfeksiyon yayılımının halen devam ettiğini göstermektedir. Lepraya bağlı olarak çeşitli sekel ve sakatlıklar bırakabilen komplikasyonlar gelişmektedir. Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde lepraya bağlı ağır sekeller önlenebilmektedir.
Türkiye’de cüzzam hastalığı bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamında yer almakta ve ‘Lepra Eradikasyon Programı’ uygulanmaktadır. 2018 yılı itibarıyla ülkemizde kayıtlı cüzzamlı sayısı toplam 570 iken yeni tespit edilen yeni vaka sayısı ise sadece 2’dir. Cüzzamlı hastaların tedavileri takip edildikleri hastaneler tarafından yapılmakta ve tedavi giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.
Lepra, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin gelişmesi ile yakın zamanda dünyada ortadan kalkacağına inandığımız bir hastalıktır.” -Mehmet Durmaz-