İSTE Kocaeli’de
TÜBİTAK tarafından 2005 yılından beri üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları (Efficiency Challenge Electric Vehicle), 6-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında İzmit Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilecek. Bu önemli yarışmanın start çizgisinde duracak isimlerinden biri de İSTE.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) öğrencileri tarafından üretilen ve tasarlanan ElektromobİSTE isimli elektrikli otomobil, 5-12 Ağustos tarihleri Kocaeli Yarış Pisti’nde gerçekleşecek olan TÜBİTAK Elektromobil Yarışması’na katılıyor. Yurt dışından takımların da katıldığı bu uluslararası etkinlikte; elektromobil kategorisinde 63, hidromobil kategorisinde 10, otonom araç kategorisinde ise 27 takım yarışacak.
-PROGRAM-
Yarış Haftası Kayıtlarının Tamamlanması-6 Ağustos 2018, Teknik Kontroller-7 ve 9 Ağustos 2018, Otonom Yarışı-11 Ağustos 2018, Elektromobil ve Hidromobil Final Yarışları-10 ve 12 Ağustos 2018, Ödül Töreni ve Kapanış-12 Ağustos 2018.
İSTE tarafından üretilen aracın Kocaeli Yarışları için yola çıkış gününde kısa bir konuşma yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, önemli olanın ‘yapmak’ ve ‘üretmek’ olduğunu hatırlatırken, şöyle konuştu:
“Üretmek mutluluktur. Bugün üretmenin, üretebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Gençlerimiz, kendilerine fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini gösterdi. İnandılar, çalıştılar ve başardılar. Kendileri tasarladılar ve ürettiler. Ekipteki tüm öğrenci arkadaşlarımızı ve danışman hocalarımızı yürekten tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz, yolları ve bahtları açık olsun. İSTE olarak bu projelere destek vermeye, üretenin ve üretmek isteyenin önünü açmaya devam edeceğiz. Arkadaşlar iyi bir başlangıç yaptı. Eldeki bütçe ile yapılabilecek en iyisini yaptılar. Ortaya bir ‘ürün’ ortaya koydular. Elbette, bunun devamını da getirmek gerekiyor. Türkiye’nin elektrikli otomobil sevdasına ve hedefine bizlerin de katkı yapması gerekiyor. Elektrikli otomobilin stratejik parçalarını üretmek, en önemlisi de uzun ömürlü, güçlü ve kısa sürede şarj olabilen batarya üretebilmek, asıl hedefimiz. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, projeler yazıyorlar. Destek olunursa, ihtiyacımız olan teknolojileri geliştiremememiz ve üretemememiz için hiçbir sebep yok.”
-HEYBELİADA MESAJI-
İSDEMİR’in (İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.) sponsor olduğu aracın şimdiden sipariş aldığının da altını çizen Rektör Dereli, İstanbul Adalar’da faytonları çeken atların yaşadığı sıkıntılarla gündeme gelen duruma işaret ettiği konuşmasını şöyle noktaladı:
“Bugün bizim elektromobİSTE’yi internette gören birileri, çok beğenmişler, sipariş vermek istiyorlar. Bizim bunlara odaklanmamız lazım. Bu işin tabiidir ki sosyal sorumluluk tarafı da var. Heybeliada’da faytonlarda çalışan atları da kurtarmak istiyorsak, elektrikli faytonların tasarlanması, yapılması ve devreye alınması gerekir. Biz de şimdi bunun için gerekli çalışmaları başlatıyoruz.”
-ÖDÜL SÜRECİ-
Elektromobil kategorisinde yarışacak araçların 60 kilometreyi 65 dakikada, hidromobil kategorisinde yarışan araçların ise 40 kilometreyi 45 dakikada en az enerji sarfiyatıyla tamamlaması gerekiyor. Otonom araç kategorisinde yarışacak araçların yaklaşık 100 metrelik parkuru, yol kenarında ve sonunda bulunan engellere çarpmadan, sürücüsüz tamamlaması gerekiyor. Takımlara üç çıkış hakkı verilecek yarışta, parkuru en kısa sürede başarıyla tamamlayan takım ödüllendirilecek. -Tamer Yazar-