Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Hatay/Samandağlı Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin: “Tüm İhracatçı Birlikleri arasında %80’lik pay ile en çok katkı sağlayan Birlik olduk.”
Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı, Haziran ayında bir önceki yıla göre %21 artarak 203 milyon dolar olarak gerçekleşti, taze meyve ihracatı ise değerde %85’lik pay ile ilk sırada yerini aldı.
2019 yılı Haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendiren, Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Hatay/Samandağlı Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Haziran ayında en çok katkıyı sağlayan alt ürün grubunun taze meyve olduğunu, taze meyve ihracatının bir önceki yıla oranla %22 artış ile değerde 173 milyon dolar gerçekleştiğini ifade etti. Başkan Sin, Haziran ayında en çok ihraç edilen yaş meyve sebze ürünlerinin ilk üç sırasında sırasıyla kiraz-vişne, şeftali ve kayısı meyvelerinin yer aldığını belirterek, onları domatesin takip ettiğini belirtti.
-KİRAZ-
Verimli toprakları ve ılıman iklime sahip olması sayesinde çok sayıda meyvenin yetiştiği bir meyve cenneti olan ülkemizin Haziran ayı yaş meyve ihracat yıldızının değerde %59’luk pay ile “Kiraz -Vişne” olduğunu belirten Sin, Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yapılan koordineli çalışmalar kapsamında Çin’e yapılan kiraz ihracatında, soğuk uygulama yöntemine alternatif olarak fumigasyon uygulaması girişimlerinin olumlu sonuçlandığını söyledi. Güney Kore ile Türkiye arası gerçekleşen kiraz ihracatı görüşmelerinde ise anlaşma noktasına gelindiğini ifade eden Sin, Tayvan için çalışmaların da hali hazırda devam ettiği belirtti.
-LİDER AKİB-
Hatay ekonomisinin, özellikle yaş meyve sebze başlığında sahip olduğu üretim gücü ve ihracat değeri ile dikkat çektiği AKİB, %45’lik payla, Türkiye yaş meyve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik oldu! Konuya ilişkin kısa bir değerlendirme yapan Sin, Türkiye yaş meyve ve sebze sektöründe koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği kanalıyla yapılan yaş meyve ve sebze ihracatının, değerde %45’lik payla 436,7 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Sin ayrıca, yılın ilk altı aylık narenciye ihracatında, tüm İhracatçı Birlikleri arasında %80’lik pay ile en çok katkı sağlayan Birliğin AKİB olduğunun altını çizdi.
-61 İHRACATÇI İL-
Birlik olarak yapmış oldukları çalışmaların olumlu geri dönüşlerini aldıklarını ve böylece hem ürün kalitesinin hem de ürün çeşitliliğinin arttığını belirten, Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Ocak-Haziran döneminde, Türkiye’nin 61 ilinden dünyanın 124 ülkesine ihracat yapıldığına dikkat çekti. Sin, en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkelerin, sırasıyla; Rusya Federasyonu, Almanya, Irak, Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan olduğunun bilgisini verdi.
-TAVSİYE NET-
Tek pazara bağlılığı kırmayı önemsediklerini ifade eden ve bunun için de AKİB olarak özveriyle çalıştıklarını ifade eden Sin, “İhracat değerlerimizin artışı ve ihracat pazar yelpazesini genişletmek amacıyla sektörün önünü açacak etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz, yaş meyve sebze sektörü hedeflerimizin gerçekleşmesi içinse ihracatçılarımızın daima yanındayız. İlerleyen ihracat sezonlarında hepimizin yüzünü güldürecek ihracat rakamlarına hep birlikte imza atmayı temenni ederim” diyerek sözlerini bitirdi.
-Tamer Yazar-