Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yasak duvarlarınız değil…

Özgürlük meydanları kazanacak! “Ne yaparsanız yapın, bu topraklarda müziği de

Özgürlük meydanları kazanacak!

“Ne yaparsanız yapın, bu topraklarda müziği de sanatı da türküleri de asla susturamayacaksınız” diyen, HDP Hatay İl Eş Başkanları, Hülya Ateş ve Kerem Nalbant: “Hiçbir basın meslek örgütü ile ortaklaşılmadan, hiçbir gencin ve kadının fikri alınmadan hazırlanan bu yasa, iktidarın, gerçekleri gizlemesi için yaptığı bir düzenlemedir.”

“Sosyal Medya Yasası” olarak bilinen kanun teklifi, muhalefetin protestolarına rağmen, AKP’li ve MHP’li Milletvekillerin oylarıyla TBMM’den geçti. Yasa, tartışılmaya başlandığından bugüne, Twitter’da da sosyal medya kullanıcıları tarafından #BuSansürHepimize, #SusmakYok ve #susmayacagız etiketleri altında yapılan paylaşımlarla protesto ediliyor. Yasanın en tepki çeken maddesi, 29’uncu madde olarak görülüyor. Tartışmalara neden olan 29’uncu madde, “sırf halk arasında endişe korku panik yaratmak suretiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayan bir kimseye”, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

-GÖZDAĞI!-

Düzenleme noktasında bir açıklama yapan ve ‘özgürlükler’ vurgusunun altını çizen HDP Hatay İl Eş Başkanları, Hülya Ateş ve Kerem Nalbant, hükümeti sert bir şekilde eleştirdi. “Yasaklarla gözdağı veriyorlar, umudu kırmaya çalışıyorlar” diyen, Ateş ve Nalbant, ara başlıklar halinde şu değerlendirmeyi yaptılar:

-SUSTURAMAYACAKSINIZ!-

Ne yaparsanız yapın, bu topraklarda müziği de sanatı da türküleri de asla susturamayacaksınız! Halayları durduramayacaksınız. Bir araya gelişleri asla engelleyemeyeceksiniz. Yasak duvarlarınız değil, özgürlük meydanları kazanacak bu ülkede. Sizin yasakçı diliniz değil, barış türkülerinin dili, bu topluma umut olmaya devam edecek.

-SANSÜR!-

Bunların yasakçı ikliminin bir diğer ayağı da sosyal medya sansürüdür. Ekonomik kriz, yoksulluk, açlık, işsizlik ve yolsuzluk haberlerini sansürlemeyi planladıklarını, bu yasayı geçirerek bunu hayata geçirmek istediklerinin hepimiz farkındayız. Gerçekleri halktan gizleyebileceklerini sanıyorlar. Adını da yalan haberleri engelleme yasası koymuşlar.

Çok büyük bir Sansür Yasası ile karşı karşıyayız. Sansürü, krizin üstünü örtmek için istiyorlar. Yani TÜİK’in yalan ve hormonlu rakamlarını düzeltmeye çalışanlara yönelik sopa sallıyor, iktidar. Sadece TÜİK değil, bütün alanlardaki krizin üstünü örtmek için bu yasayı getirdiler. İktidar, özgür biçimde dezenformasyon yapmak istiyor. Onun için bu sansür yasasını gündeme getirdi. İstiyor ki, bütün medya ve sosyal medya, görsel işitsel ve yazılı medya tek yerden yönetilsin. Tek fikir hakim olsun orada. Örneğin, A Haber gibi herkes yapsın haberlerini. İktidar bunu istiyor. İktidarın medyası, AKP’nin trolleri her yere hakim olsun da gerçekler konuşulmasın istiyor. Bununla ilgili bir yasa geliyor. Düşünce ve ifade özgürlüğüne ve evrensel haklara ağır bir darbedir. İletişim hakkına, haber alma hakkına ağır bir darbedir. Bunları konuşmaya devam edeceğiz.

-GİZLEMEK İÇİN!-

Sansür Yasası, ne bizler ne de basın etiği açısından kabul edilemez. Hiçbir basın meslek örgütü ile ortaklaşılmadan, hiçbir gencin ve kadının fikri alınmadan hazırlanan bu yasa, iktidarın gerçekleri gizlemesi için yaptığı bir düzenlemedir.

Basın, ancak özgür şartlarda görevini yapabilir. Özgür şartların olmadığı koşullarda ne basın görevini yapabilir ne de toplum bilgi alma hakkını kullanabilir. Böyle ortamlarda, baskıcı yöntemler çok daha kolay devreye sokulabilir. Korku iklimi, zaten bu ülkede bu iktidarın en temel yönetme tekniğidir.

-HDP İKTİDARI!-

İnternet, tüm dünya yurttaşlarını kucaklayan ve doğrudan irtibata geçiren evrensel bir ağdır. Bu ağın ulus devletlerce sansürlenmesi, erişim engelleriyle kapatılması, bu devirde asla kabul edilemez. İfade ve düşünce özgürlüğüne yönelik bu engeller, Çin ve İran gibi birkaç ülke dışında dünyada artık görülmemektedir. HDP, Türkiye’de, yoğun internet kullanımını bir tehdit değil, demokrasinin gelişmesi için bir imkan olarak görmektedir. HDP iktidarında, Türkiye, internet yasaklarının ülkesi olmaktan çıkacak, bir bilişim ülkesi haline gelecektir.

Tamer Yazar