Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘’Yasalar Öldürmez, Yaşatır’’

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan: “Yasalar Öldürmez,

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan: “Yasalar Öldürmez, Yaşatır. Meslek Yeminimize Bağlı Kalacağız, Yaşatacağız!”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasa değişiklik tasarısının TBMM’ye sunulacağı öğrenildi. Ancak, Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) ve meslek odalarından görüş alınmaması tepkiyle karşılandı.

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, hazırlanan taslağın daha önceki değişiklikler gibi sahadan ve bilimsellikten uzak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Arslan, “2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu ile her türlü itlaf yasaklanmıştı. Ancak yerel yönetimlerin kanunun yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle sahipsiz hayvan popülasyonu artmış durumda” dedi.

Yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanların sağlıklı yaşamalarını sağlamakla görevli olduğuna dikkat çeken Arslan, “Yerel yönetimler sorumluluklarını yerine getirmemiş, sahipsiz hayvanlar için kaynak ayırmak yerine yükü veteriner hekimlere bırakmıştır” diye konuştu. 2021 yılında yapılan kanun revizyonunun da cezasızlığı devam ettirdiğini belirten Arslan, “Geçici Madde 4’te belirtilen süreler dolmasına rağmen gereken adımlar atılmamıştır” ifadesini kullandı.

Tasarıda ötanazi uygulamasının gündeme getirilmesini eleştiren Arslan, “Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz. Sağlıklı hayvanların ötanazisi veteriner hekimler açısından etik, insani ve vicdani değildir” dedi. Ayrıca, ötanazinin kısırlaştırmadan daha maliyetli olduğunu ve sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrolüne yönelik aktif bir yöntem olmadığını belirtti.

Çözüm Önerileri

TVHB olarak sahipsiz hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısında olduklarını vurgulayan Arslan, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

  • Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır.
  • Nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalıdır.
  • Geçici Bakımevlerinde çalışan personel eğitilmelidir.
  • Kısırlaştırma çalışmalarında veteriner fakültelerinden ve serbest veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.
  • Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların önüne geçilmelidir.
  • Sahipsiz kedi ve köpeklerin sokaktan sahiplenilmesi özendirilmeli, kimliklendirilmesi kolaylaştırılmalıdır.
  • Sokak hayvanları için ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.
  • Kırsal yerleşim alanlarındaki hayvanlar denetim altına alınmalıdır.
  • Şirketlerin ve kamu kurumlarının hayvan sahiplenmesi teşvik edilmelidir.

Son olarak, Arslan, “Bu yasa tasarısı son halini almadan önce, kedi ve köpeklerle bütünleşik bir yaşamı en iyi bilen meslek olarak görüşlerimizin alınması gerektiğini kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.

(Yusuf Cemil Karaçay)