Yaşamak

Sosyal hayat içinde devinimi sağlayan bir çark… Bir dişli, bir yaşam belirtisi… Çağın en değerli iki terimi “Üretmek ve alın teri” olsa gerek… Üretmek, fark etmek… Üretmek, değer katmak… Hızın ve tüketimin çemberinden sıyrılmak… En üst kattan düşerdim her gün Esmer bir işçi gibi dilini bilmediğim bir dünyaya…” diye sesleniyor Didem Madak Alın teriyle, adımlarıyla […]

Sosyal hayat içinde devinimi sağlayan bir çark… Bir dişli, bir yaşam belirtisi…

Çağın en değerli iki terimi “Üretmek ve alın teri” olsa gerek…

Üretmek, fark etmek…

Üretmek, değer katmak…

Hızın ve tüketimin çemberinden sıyrılmak…

En üst kattan düşerdim her gün
Esmer bir işçi gibi dilini bilmediğim bir dünyaya…” diye sesleniyor Didem Madak

Alın teriyle, adımlarıyla ve emeğiyle yaşama tutunanların bayramını hatırlatıyordu. Yaşama tutunmanın, koşuşturmanın, kaygının ve mücadelenin harmanını hatırlatıyordu belki.
İşçi bayramı, İstanbul başta olmak üzere diğer kentlerde de onbinlerin katılımıyla kutlandı. İşçilerin, umudu çoğaltmak ve daha yaşanabilir koşullar için mücadele ve dayanışma günüydü bu bayram…

Acı haberse Urfa’dan geldi. 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere Urfa’ya giden sağlık çalışanlarını taşıyan minibüs, sürücüsünün kontrolünden çıkıp, devrildi. Kazada 5 kişi hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı…

“İkimiz de güvercini sustuk
balkon soldu…” diye yazmış Gülten Akın

İş kazaları da ne yazık ki sürüyor…

Elazığ, Kastamonu, Burdur ve Aksaray’da yaşanan iş kazalarında 4 işçi yaşamını yitirdi, 2 işçi yaralandı.

Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde maden ocağında krom taşınan traktörün devrilmesi sonucu sürücü hayatını kaybetti, 1 işçi de yaralandı. Kastamonu’da mermer ocağında meydana gelen patlama sonucu ilk belirlemelere göre 2 işçi hayatını kaybetti. Burdur’da sera yapımında çalışan işçi, elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi. Aksaray’da ise bir inşaat işçisi çalıştığı sırada üzerine tahta kalıpların devrilmesi sonucu yaralandı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre Ocak ayında en az 159, Şubat ayında en az 125 ve Mart ayında en az 108 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk üç ayında en az 392 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi…

• Mart ayında yaşamını yitiren 108 emekçinin 85’i ücretli (işçi ve memur), 23’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor…

• Ölenlerin 4’ü kadın işçi, 104’ü erkek işçi. Kadın işçi ölümleri, tarım ve sağlık işkollarında gerçekleşti…

• Beş çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi ölümlerinin 4’ü tarımda ve 1’i inşaatta gerçekleşti…
Tarım ve mevsimlik işçiler…

Sigortasız ve güvencesiz işçiler
Çocuk işçiliği…
Ayakkabı boyacıları…
İnşaat işçileri
Maden işçileri…
İş bulmaya çalışanlar…
İşini kaybedenler…

“İşçi kısmı için hayatın her yerde aynı olduğu anlaşılıyordu…” diye yazmış Maksim Gorki

Exit mobile version