Yaya Öncelikli Trafik…
Sürücüler; Kavşaklarda, Yaya Ve Okul Geçitlerinde “yavaşlayacak” Tatbikat, 6 Şubat Çarşamba Günü 12.00-13.30 Arası Hatay’ın Her Tarafında Olacak.
Sürücüler; Kavşak, yaya ve okul geçitlerinde “YAVAŞLAYACAK”
Tatbikat, 6 Şubat Çarşamba günü 12.00-13.30 arası Hatay’ın her tarafında olacak.
Hatay Valiliği, 26 Ekim 2018 tarihinde çıkan “Yaya Öncelikli Trafik” ile ilgili uygulama için 15 ilçe Kaymakamlığı ile Büyükşehir ve ilçe belediyelerine bir Genelge gönderdi.
Karayolları Trafik Kanunu’nun 74. Maddesi’nde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle, araç sürücülerine; görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan, ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarında, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken ‘YAVAŞLAMA’, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan ‘YAYALARA DURARAK’ ilk geçiş hakkını verme zorunluluğu getirildi. Hatay Valiliği, şimdi de yasanın uygulaması için, ilimizde 15 ilçede gerekli çalışmaların yapılmasını istedi. Valilik Genelgesi’nde özetle şöyle deniliyor:
“Yıl boyunca yapılacak kampanya faaliyetlerinin başlatılması ve etkin bir farkındalık sağlanması için, 6 Şubat 2019 Çarşamba günü 12.00-13.30 saatleri arasında, tüm illerle eş zamanlı olarak, ilimiz merkezinde; İl Valisi, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü; İlçede Kaymakamlar, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Jandarma Komutanın katılımıyla, belirtilen hususlar çerçevesinde, Devletin tüm unsurları ile farkındalık etkinliği düzenlenecektir.
Yaya trafiğinin yoğun olduğu yerler başta olmak üzere; merkezden çevreye doğru il/ilçede görev yapan trafik personeli dâhil diğer tüm emniyet ve jandarma personelinin en az yarısı (ülke genelinde en az iki yüz bin kolluk personeli), okul ve yaya geçitlerinde görevlendirilecektir.
Trafik zabıtası olmayan kolluk personeline, yaya geçitlerinde geçiş üstünlüğünün sağlanması ve yaya trafiğinin yönetilmesi için gerekli eğitim ve görev tanımları verilecek
Mülki İdare Amirleri koordinesinde, 6 Şubat 2019 Çarşamba günü tüm okullarda ‘yaya geçidi kullanımı ve yaya öncelikli trafik’ konulu programlar yapılması sağlanacak, bununla birlikte, uzmanlar tarafından trafik eğitimi verilen okul geçit görevlilerince okul giriş/çıkışlarında, okul önlerinde ve çevresindeki yaya geçitlerinde farkındalığı artırmaya yönelik uygulamalı etkinlikler düzenlenecek. İlçelerde düzenlenecek ‘Yaya Öncelikli Trafik’ konulu faaliyetlerin Kaymakamlar ve sorumlu birim amirleri tarafından takip edilmesi, gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi sağlanacaktır..” -Selvi Günay-