Kilosu ise 5 Bin TL!
Antalya’da; biri 760, diğeri bin 200 yıllık olan iki zeytin ağacının bu yılki hasadı oldukça yüksek bir fiyattan satışa çıkıyor. Anıt değerindeki ağaçların verdiği zeytinin kilosunun 5 bin liradan alıcı bulması bekleniyor. Antalya’daki örnek, Hatay’ın Payas ilçesindeki tarihi Sarı Selim Camisi’nin bahçesinde bulunan bin 350 yıllık zeytin ağacını akla getirdi ve bu konuda ‘ne yapılmadığını’ da!
Sorumuza henüz cevap bulamadık! Zira eldeki tablo, Hatay adına tanıtım (!) yapanların, kurumsal ya da özel, ‘sunduğu çerçeveye’ yerleştirdiği resimle alakalı, ki o resimde hep farklı bir şeyler var… Bazen ‘sahipsiz’ EXPO, bazen ‘terk edilmiş’ tarih, bazen ‘takla attırılan’ künefe, ‘az biraz’ inanç turizmi, ondan daha da az tescilli evler, belki biraz daha fazla Gastronomi ve son dönem hepimizin bildiği ‘Venedik görünümlü’ Asi Nehri! Peki, “Tüm bunları Hatay adına tek potada eritemediğimiz sürece başarılı olmamız da, turizm deneni kendi ayakları üstünde durdurmamız da zor” diyenler haksız mı?
Gelin, yorgun ve ayağa kalkma telaşındaki turizmin ‘yol karmaşasında’ bugün Antalya istikametinde ilerleyelim ve Hatay adına eldeki son adresimiz Payas ilçesi olsun. Payas ilçesindeki, tarihi Sarı Selim Camisi’nin bahçesinde bulunan bin 350 yıllık zeytin ağacı olsun.
-PAYAS YAPMADI!
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, bahse konu zeytin ağacı için konuşurken, “Camimizin avlusunda bulunan zeytin ağacı, bin 350 yaşında olmasına rağmen meyve veriyor” demiş, “Meyve veren bir zeytin ağacı olması çok önemli, hatta geriye doğru döndüğümüzde, ‘Dünyanın en yaşlı meyve veren zeytin ağacı’ da diyebiliriz” diye de eklemişti.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1976’da “Anıt Ağaç” olarak tescillenen Zeytin’in bugün hala ciddi miktarda meyve verdiğini bilen bizler, eldeki zeytinlerin ‘ticari değeri’ noktasında dururken, Antalya örneği ile ilerleyelim mi?
-ASTRONOMİK FİYAT-
Payas’ta hayata geçirilemeyen proje bir tarafa… Manisa’nın Akhisar ilçesinde kamulaştırılan bir araziden sökülüp Antalya’daki Vakıf Zeytinliği’ne (Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde 2009 yılında kiralanan ve hayata geçirilen ZeytinPark) dikilen 760 ve 1200 yaşlarındaki 2 zeytin ağacı, iki yıllık toprağa uyum sürecinden sonra bu yıl ikinci kez ürün verdi. Yaklaşık 20 kilo ürün elde edilen iki anıt ağacın manevi değeri nedeniyle, zeytinleri, kilosu 5 bin liradan açık artırma usulü satılacak.
-YAPINCA OLUYOR!-
760 ve 1200 yaşındaki iki anıt ağaca dair konuşan ZeytinPark A.Ş. Genel Müdürü Vahdet Narin’in söyledikleri, bizlerin yapamadığına dair olmuş:
“İki yıldır meyve veriyorlar. Biri 1200, diğeri 760 yaşında. Küçük olandan 9 kilo, 1200 yaşındakinden 11 kilo zeytin hasadı elde ettik. Eledikten sonra da sofralık zeytin kurduk. İki anıt ağacın zeytini çok az. Manevi değerleri de olduğu için sembolik ihale veya açık artırma gibi bir yöntemle satmayı düşünüyoruz. İnternetten açık artırmaya koyacağız ve kilosunun 5-10 bin liraya ulaşacağını düşünüyorum. Daha yükseğe çıkabilir. Çünkü bu ağaçların manevi değeri yüksek, en azından 1200 yaşındaki bir ağacın ürünü ve az miktarda.”
-SORALIM MI?-
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atabay Düzenli’nin 2010 yılında yaptığı incelemede bin 350 yaşında olduğu belirlenen ağaçtan yılın ilk hasadında 300 kilogram zeytin elde edilmiş! Peki, soralım mı? Payas, neden ‘Antakya’ noktasında durup da eldeki için bir ‘değerlendirme’ yapmıyor? -Tamer Yazar-