Yayalaştırma Projesi’ni bekleyen bir cadde…

Toplantıya Katılanlara Soralım! 2019 senesinde, Valilik eliyle, “Antakya ilçesi Kurtuluş Caddesi’nin yayalaştırılmasına karar verilmiştir” açıklaması yapıldı, ardından Büyükşehir Meclisi’nde bunun için borçlanma talebi oybirliğiyle kabul edildi ama… Ne beklenen kazma vuruldu, ne de alınan kararlara yenileri eklendi! Hatay Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın, Antakya-Kurtuluş Caddesi Yayalaştırma Projesi kapsamında, alternatif güzergah olarak; Uğur Mumcu Caddesi, […]

Toplantıya Katılanlara Soralım!

2019 senesinde, Valilik eliyle, “Antakya ilçesi Kurtuluş Caddesi’nin yayalaştırılmasına karar verilmiştir” açıklaması yapıldı, ardından Büyükşehir Meclisi’nde bunun için borçlanma talebi oybirliğiyle kabul edildi ama… Ne beklenen kazma vuruldu, ne de alınan kararlara yenileri eklendi!

Hatay Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın, Antakya-Kurtuluş Caddesi Yayalaştırma Projesi kapsamında, alternatif güzergah olarak; Uğur Mumcu Caddesi, M. Kemal Şeyhoğlu Caddesi ile 1.Cadde’de kamulaştırma ve yol çalışmalarının yapılabilmesi için 100.000.000.00 TL tutarındaki borçlanma talebinin 31.07.2019 tarihli Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edilmesinin üzerinden tam tamına 2 yıl 11 ay 13 gün geçti. Ancak o günden bugüne çalışma bekleyen cadde için bu konuda hiçbir adım atılmadı!

-ORTAK AÇIKLAMA-

Büyükşehir Meclisi kararı öncesinde, 22.07.2019 tarihinde, Kurtuluş Caddesi’nde yapılacak çalışmalarla ilgili olarak; Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Lütfi Kaşıkçı, Av. Suzan Şahin, Mehmet Güzelmansur, Serkan Topal ile Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz ve Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel’in katılımıyla Hatay Valiliği’nde yapılan toplantıda ise konu, ilgili tüm taraflarca ele alınmış, “Antakya ilçesi Kurtuluş Caddesi’nin yayalaştırılmasına karar verilmiştir” ortak açıklaması yapılmıştı.

Alınan kararın son cümlesinde de “Acele kamulaştırma kararı çıkartılarak, kamulaştırma işlemlerinin hızlı bir şekilde başlatılmasına ve Mustafa Kemal Şeyhoğlu Caddesi’nin en kısa sürede açılarak, Kurtuluş Caddesi’nin yayalaştırılmasına karar verilmiştir” denilmişti.

Tüm bu sürecin ardından, haber, gazeteler eliyle kamuoyu ile paylaşılırken, “Dünyanın ilk aydınlatılan caddesi olan tarihi Kurtuluş Caddesi, araç trafiğine kapatılıyor. Caddenin yayalaştırma projesi, Olağanüstü Meclis onayından geçti” ifadeleri dikkat çekmişti.

-RAFTA MI?-

Eldeki bu tabloda, 2 yıl 11 ay 13 gün sonra gelinen bugün, ne kadarlık bir mesafe aldık, soralım mı? Tüm tarafların ‘tamam’ diyerek destek verdiği, borçlanma onayının dahi çıktığı bir proje neden rafta bekletiliyor, bunu da!

-ELEŞTİRİLER!-

Konuyu sorduğumuz vatandaşların Antakya Gazetesi’ne söyledikleri ise karara imza atanlarda, onay verenlerde, proje için destek olanlarda yoğunlaştı!

J.Ş. >> Benzer bir şekilde, Saray Caddesi ile bir olmazı başardılar. Buradaki ise daha büyük ölçekli bir uygulama, ki caddenin ne kadarlık kısmı için bunu söylediklerini bilmiyorum ama, böylesi bir uygulamanın kentin iç turizmine hareketlilik katacağına tüm kalbimle inanıyorum.

H.Ç. >> Vakıf İşhanı için de onca söz verildi, projeler paylaşıldı ama… Halimiz ortada! Bunun için de ‘niye olmadı’ demeyeceğim açıkçası! Alıştık, bizi yönetenlerin söz verip verip vazgeçmelerine!

O.M. >> Bir turizmci olarak, öyküsü olan böylesi bir caddenin trafiğe kapatılmasını hayal ediyorum da… Kafeler, restoranlar, hediyelik eşya dükkanları ve daha bir çok şeyin olduğunu da! Sanırım, muhteşem olurdu! Tabi iyi bir proje halinde ilerlenirse!

O.P. >> Etrafınıza bir bakın! Ne düzgün gidiyor, bana sıralayın! Ardından da ‘ne istiyorsunuz’ diye bir kez daha sorun!

Z.B. >> Bir ara ‘çöp saati’ diye bir şey çıkardılar. Avrupalı olduk ya, Avrupalı belediye de olacağız ya… Bir dönem sürdü, sonra baktılar olmadı, vazgeçtiler! Bu da öyle! Bizler, zora gelen bir millet değiliz! Yukarıdakilerin bizlere söylediği bir şey var ya hep, ‘idare edin’ diye… Alıştık, onlar diye diye! Biraz da bu yüzden idare ediyoruz, bizi yönetenlerin bu hallerini, iş bilmezliklerini!

F.C. >> Defne’de, arıtmaya yakın oturan bir sürü tanıdığım var. İnsanlar haftalarca protesto etti, isyan etti ve ne oldu sonunda? Hiçbir şey! Kimse oradakilerin sesini duymadı! Hatta seçmenine bile sahip çıkmadı! Bu projenin sesi de duyulmaz, anlayacağınız! Herkesin, ‘küçük olsun, ama benim olsun’ dediği bir ülkede, sahne kavgalarından bu projeye de sıra gelmez!

E.V. >> Bana sormasanız… Sıkıldım, ‘ne olacak’ diye soru sorulmasından! Ben, yarın ‘bize ne olacak’ derdindeyim, sizse 2019’daki projeyi soruyorsunuz! Zaten projeyi hazırlayanlar bile umursamamış, baksanıza… Ben mi umursayacağım!

-Haber/Tamer Yazar-

Exit mobile version