Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yayladağı’nda Su Altı Mağarası Bulundu

Hatay’ın Yayladağı ilçesindeki Beyaz Kumsal mevkiinden 20 metre derine yapılan

Hatay’ın Yayladağı ilçesindeki Beyaz Kumsal mevkiinden 20 metre derine yapılan dalışla, günümüzde faal olmayan volkanik Kel Dağı’nın içine girilerek, yeni bir su altı mağarası keşfedildi.

Dalış eğitmeni ve rehber balık adam Mahmut İğde ile dalış partneri Doktor Cihan Öztürk, denizin altından Kel Dağı’nın içine girerek, görsel olarak peribacalarını andıran bir su altı mağarası buldu. Araştırmacı ekip, mağaranın bilinmeyenlerini ortaya çıkarmak için keşif dalışlarını sürdürüyor. Mağara, 1736 metre yükseklikteki dağın zemininde bulunuyor.
Günümüzde faal olmayan bir volkanik dağ olan, 1736 metre yükseklikteki Kel Dağı’nın altındaki bu mağaraya, deniz seviyesinden 19 metre derine dalınarak giriş yapılabiliyor. Ana girişten 120 metre suyun altında ilerledikten sonra, görselliğiyle büyüleyen mağaraya ulaşılıyor.
-EN BÜYÜĞÜ-
Mağaraya giren dalgıç Mahmut İğde, dünyanın en büyük fay hattı olarak da kabul edilen “Doğu Afrika Rift Vadisi” üstünde olmasının, Kel Dağı’nı, su altı oluşumları bakımından zengin kıldığını belirterek, “Burada, 130’a yakın irili ufaklı mağara, kovuk, baca gibi oluşumları bulunuyor. Bizim keşfettiğimiz mağara, bunların en büyüğü. Bu yüzden ismine Büyük Mağara dedik” açıklamasında bulundu. -Selvi Günay-