Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YAYMAN, eleştirileri yanıtladı:

Dezenformasyon, Siyaset Üstü Bir Konu… TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı

Dezenformasyon, Siyaset Üstü Bir Konu…

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden Dezenformasyonla Mücadele Yasası’nı herkesin istediğini söyledi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, TBMM Genel Kurulu’nda dün yeniden görüşülmesine devam edilen ‘Dezenformasyonla Mücadele Yasası’yla ilgili bir açıklama yaptı. Yayman, dünya devi sosyal ağ şirketlerinin temsilcileriyle geçen 2 yılda çok defa görüştüklerini ve ağ temsilcilerinin bu konuda bir düzenleme yapılmasını istediklerini kaydederek, şöyle devam etti:

“Facebook, Google, TikTok ve Youtube’un temsilcileri, bize, ‘Biz de dijital ağlarda yaşanan nefret, ırkçılık, kişilik haklarına yönelik saldırılar başta olmak üzere, dezenformasyondan rahatsızız. Başta biz, vatandaşlarla aramızda şirket anayasası yapmak ve bir çerçeve sözleşme yapmak suretiyle, burada yaşanan sorunların önüne geçmek istiyoruz. Hükümetle işbirliği içinde, kendi etik kodlarımız koymak istiyoruz.

Rahatsız olmamak da mümkün değil zaten. Cinsel suçlar, çocuğa saldırı, uyuşturucu ticareti, kadına şiddet, ırkçılık, nefret, islamafobi, hakaret, saldırı, ayrımcılık… Bunların hepsinin yapıldığı yer, maalesef dijital ağlardır. Sosyal medya, adeta bir yıkım ve kaos alanına dönüşmüştür.”

Dezenformasyon konusunun siyaset üstü bir konu olduğunu söyleyen, Hatay Milletvekili ve Komisyon Başkanı Yayman, “Amacımız, kendini meclisin, demokrasinin, toplumun ve hükümetlerin üzerinde gören ve yeni bir vesayet kurmak isteyen küresel dijital şirketlere karşı demokrasiyi, bireyi, parlamentoyu ve kamu düzenini koruma altına almaktır” dedi.

Muhalefetin, ‘Bir sansür, bir yasaklama var’ söylemlerine katılmadıklarını belirten Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, “Katılmıyoruz; bu doğru değil” açıklaması yaptı.

Dünya ölçeğindeki gelişmelerle ilgili bilgi de veren Hüseyin Yayman, “Sosyal ağlar, tüm dünyada tartışılıyor. Hükümetler ve Parlamentolar, dijital ağlara karşı tedbirler almak, çerçeve yasalar koymak istiyorlar. Maalesef sosyal medya, bir yıkım yerine dönüşmüş durumdadır. Bize gelen temsilciler de bu konudan şikayetçiler ve onlar da kendi etik kodlarını koymak istiyorlar” dedi.

SİYASET ÜSTÜ BİR KONU

Yayman, konunun, siyaset üstü olduğunu öne sürdü ve yasayla birlikte demokrasiyi, hürriyetleri ve kamu düzenini koruma altına almak istediklerini savundu.

Dezenformasyon konusunu siyaset üstü bir konu olarak gördüklerini yineleyen Komisyon başkanı Hüseyin Yayman şöyle devam etti:

“Yani burada, sadece iktidarı ve muhalefeti değil, demokrasiyi ve TBMM’yi de koruma altına almak istiyoruz. Kendini meclisin, demokrasinin üzerinde gören ve yeni bir vesayet kurmak isteyen ulus aşırı dijital şirketlere karşı diyoruz ki, ‘Bu olmaz, burada bir düzenleme yapmak lazım.’

Düzenlemeyi yaparken, Avrupa örneklerine baktık. Almanya, Fransa, İngiltere ve Amerika örneklerine baktık. Biz ne bireysel özgürlükleri kısıtlamak ne de kamu düzenini bozmak gibi bir tercihte bulunmuyoruz. Biz hem bireysel özgürlükleri hem de kamu düzenini koruma altına alacak, ortak akılla bir çalışma yürüttük.” -Haber/Cemil Yıldız-