Geçen yıl sosyal medya ile ilgili yeni düzenlemeleri hayata geçiren AK Parti, ‘dezenformasyonla mücadele’ adı altında yeniden bir yasa teklifi hazırlığında. Geçen yıl çıkarılan sosyal medya yasası, sansüre yol açtığı yönünde eleştiriliyordu.
Önceki gün Hatay Gazeteciler Cemiyeti’nde bu konuda düzenlediği toplantıda, “Türkiye’de de çağdaş, kişisel hak ve özgürlükleri koruyan, bireylerin gerçekten hukukunu gözeten, devlet karşısında vatandaşı, vatandaş karşısında vatandaşı mağdur etmeyen bir sosyal medya yasasını önümüzdeki günlerde çalışacağız” diyen, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’a rağmen, olası bir düzenleme için ‘Sansür’ eleştirisinde bulunanlar da var.
AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman noktasında kamuoyuna sunulan detaylara ilişkin konuşan, İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu ve Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, yaklaşan seçimlere işaret ederken, “Türkiye’nin yeni bir seçim dönemine girdiğini unutmamak lazım. Dolayısıyla hedef muhalif kitle, hedef muhalif haber siteleri ve gazeteciler olacaktır. Ve amacın da yani böyle bir girişimle amaçlananın da susturmak, sindirmek olacağını düşünüyorum. Çünkü başka türlü bu yeni ortaya çıkan fikrin açıklanamayacağını düşünüyorum” dedi.
-ALMANYA!-
Antakya’daki açıklamasında, “Bizim bir tezimiz var… Almanya’da ne varsa Türkiye’de de o olacak” tespitini de paylaşan Hüseyin Yayman’ın Almanya örneğinde de duran Prof. Dr. Yaman Akdeniz’in eleştirisi ise şöyle:
“Biz, Şansölye Merkel’in, kendisi hakkında yazılanlarla ilgili her gün savcılıklara, emniyet birimlerine koştuğunu, suç duyurusunda bulunduğunu, gazetecileri şikâyet ettiğini, Der Spiegel’in, Die Welt’in, Deutsche Welle’nin haber sitelerine erişimi engelletmeye, haberlerini kaldırmaya zorladığını görmüyoruz. Bunların hepsini Türkiye’de görüyoruz. Dolayısıyla, Almanya ile Türkiye’yi karşılaştırmayı hiç doğru bulmuyorum.” -Tamer Yazar-