Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yayman’dan müjde

Tahtaköprü Kapalı Sulama Sistemi 29 Eylül’de Hedefimiz; Çiftçimizin Su Problemi

Tahtaköprü Kapalı Sulama Sistemi 29 Eylül’de

Hedefimiz; Çiftçimizin Su Problemi Yaşamaması…

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Melekli köyünde düzenlenen, Progen Tohum’un yeni ürünlerinin tanıtıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada, Amik çiftçisinin sulama sorunlarına ilişkin müjdelerini verdi. Milletvekili Yayman, Reyhanlı kapalı sulama sisteminin ihale edildiğini, Tahtaköprü kapalı sulama sisteminin ise 29 Eylülde ihale edileceği müjdesini verdi, “Hedefimiz; çiftçimizin su problemi yaşamaması” mesajını verdi.
-Amik Ovası’ndan bereket fışkırıyor-
Amik Ovası’nın, dünyanın en bereketli ovalarından bir tanesi olduğunu, adeta bereket fışkırdığını söyleyen Milletvekili Yayman, bölgede iki tane su havzalarının olduğunu ifade etti ve şunları dile getirdi:
“Bunlardan bir tanesi Reyhanlı Barajı, Türkiye’nin en uzun gövdeli barajı, su tutma kapasitesi 480 milyon metreküp. 580 bin dekar alanı sulayacak. Reyhanlı Barajı bitti, şu anda içinde 60 milyon metre küp su var. Fakat içinde su tutma kapasitesi yeterli olmadığı için bu sene çiftçilerimize suyu veremedik. Duamız ve temennimiz o ki, gelecek yıl kuraklık olmasın biz buradan daha fazla su verelim. Reyhanlı barajında su var, gelecek sene çiftçimize su vermeye başlayacağız. Afrin’den su geldi, Karasu’dan da su gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor.
İkinci sulama havzamız ise Tahtaköprü sulama havzası; burası iki ilçeden oluşuyor, bir tanesi Hassa diğeri Kırıkhan. Burası 450 milyon metreküp su tutacak ve 350 dekar alanı sulayacak.
Buradan, bunun müjdesini de vereyim, 29 Eylül’de Tahtaköprü kapalı sulaması ihaleye çıkacak. 1 milyar 100 milyon liraya ihaleye çıkacak. Cumhurbaşkanımız, ‘bir an önce sulama sistemleri tamamlanmalı’ dedi. Kapalı sistem sulama şu… Musluğu çevirdiğimizde evde nasıl musluktan su akıyorsa, kapalı sistemle de yer altına döşenen borularla, basınçlı sistemle tarlalarımıza su verilecek. Reyhanlı kapalı sistemi ihale edildi, Tahtaköprü kapalı sistemi, 29 Eylülde ihale edilecek ve inşallah biz, çiftçimizin bir daha su problemi yaşamasını istemiyoruz.
Bu senenin başında şunu söyledim, bu sözümün de arkasındayım, ‘Amik Ovası’nda bir kişinin bir dal pamuğu, bir dal mısırı kurursa, gelsin benim yakama yapışsın’, kurudu diyen varsa da gelsin zararını karşılayayım.”
-Gelecek tarımdadır-
Hatay tarımına verdiklerini katkılardan dolayı Özbuğday Ailesine konuşmasında teşekkür eden Milletvekili Yayman, Amik Ovası’nda pamuğun sadece bir ürün olmadığını, hayatın ta kendisi olduğunu söyledi.
İnadına üretmeye, inadına çalışmaya devam edeceklerini belirten Milletvekili Yayman, konuşmasının sonunda şunları aktardı:
“Korona süreci bize bunu gösterdi. Ne kadar zengin, varlıklı olursak olalım, eğer koronadan karantina ilan edildiğinde evde bulgur yoksa, makarna yoksa, domates-salatalık yoksa, bankadaki paranızın altınınızın hiçbir değeri yok. Bu covid 19 süreci hepimizin pek çok şeyi keşfetmesine vesile oldu. En azından sağlığın önemini farketmemize yol açtı. Ama hepsinden önemlisi tarımın önemini fark etmemize yol açtı. Bir çiftçi çocuğu olarak, ben her zaman söylüyorum dünyanın geleceği tarımdadır, gelecek tarımdadır, bunu asla unutmamamız lazım.
-Mehmet ÖZGÜN-