Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yazar-Şair gözüyle “Kitap Fuarı”

Parlak’tan 10 Not Hatay Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Ali

Parlak’tan 10 Not

Hatay Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Ali Parlak, geride kalan Kitap Fuarı ile ilgili değerlendirmesinde, iyi olmakla birlikte, eksikler ve yanlışlar olduğunu belirtti. Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Ali Parlak, ilk olması itibariyle çok önemli ve anlamlı bu etkinliğin gelecek yıllarda daha görkemli ve daha az kusurlu yapılabileceği görüşünde.
Ali Parlak’ın Kitap Fuarı ile ilgili görüşleri ve değerlendirmesindeki 10 not şöyle:

“12-21 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılan ve aralıksız 10 gün devam eden Kitap Fuarı ile Hatay önemli bir sınav verdi. Öncelikle, ilimizde ilki gerçekleştirilen bu anlamlı fuarın risk alan tarafları, Eylül Fuarcılık ve 100’ün üzerinde Yayınevi sahiplerini tebrik ediyorum. Hatay Büyükşehir Belediyesi de bu anlamda önemli bir sınav verdi.
Fuar sonunda herkesin hemfikir olduğu tek konu, Hatay’a yakışır kalıcı bir fuar alanının acilen yapılması. Derme çatma yapılarla, gecekondu mahallesini andıran çadırlarla bu işin olmayacağı kesin.
Son gece yağan şiddetli yağmurlardan nasibini en çok kitaplar aldı. Birçok yayınevi belki de zarara uğradı
Bize göre, katılım ve ilgi oldukça iyi olsa da, ilimize büyük beklentilerle gelen kitap satıcılarına göre katılım beklentilerin çok altında. ‘Onların beklentileri mi yüksek?’ diye soranlara yine onların ağzından verelim cevabı… Biz; Hatay’ı, İstanbul ve Ankara ile değil, Denizli ve Yozgat gibi illerle mukayese ediyoruz.
Öğrenciler, okullardan, Büyükşehir otobüsleriyle her gün fuar alanına taşındı. Özellikle hafta içi öğrencilerin ‘doldur-boşalt’ taktiğiyle renklendi ve panayır alanına döndü fuar alanı. Öğrenciler en çok da resim çektirdiler. Her şeye rağmen orada olmaları, o havayı solumaları önemliydi. Oluşturdukları renkli görüntüler de görülmeye değerdi.
Sivil halkın seyrek katılımı, Fuar’ın son üç gününün tatile de denk gelmesi nedeniyle olsa gerek, Antakya tabiriyle ‘İğne atsan yere düşmez’ bir hale dönüştü. Umarım kuru kalabalık olmanın ötesinde bir katılım sağlanmıştır ve kitap satıcıları ile şair-yazarlar da memnun kalmışlardır.
İlimizde ilk defa gerçekleştirilen bu güzel etkinliğin devamlı yapılması temennisiyle, 10 gün süren Fuar’ı her gün ziyaret eden biri olarak gördüğüm eksiklikleri sıralamak istiyorum.
1- Fuar alanına kurulan seyyar tuvaletlerin yetersiz oluşu. Erkeklere tahsis edilen toplam 5 tuvaletin birisi bir hafta ‘Arızalıdır’ yazısıyla poz verdi. Kimsecikler o arızayı gidermedi. WC kuyruğuna girenlerin sayısı kitap kuyruğuna girenleri solladı çoğu zaman.
2- Konferans ve Söyleşiler için kurulan çadırın sorumlularının yerinde durmaması ve ses sisteminin yetersiz olması…
3- Fuar alanın en görünmeyen yerine kurulan ‘Namaz Kılma Yeri’nin yerini bulmak için hiçbir yönlendirmenin olmaması ve dahi yere seccade ya da kilim yerine naylon muşamba serilmesi…
4- Yazar, Şair ve Kitap Satıcıları için oluşturulan stantların standartlara uygun olmaması.
5- Hatay’da yapılan fuar alanında ‘Hatay’ın Değerleri’ adı altında bir köşe oluşturulabilirdi. Örnek; Cemil Meriç köşesi…
6- Özellikle yerel şair ve yazarların bulunduğu bazı stantlarda bazı Şair (!) ve Yazarların (!) semt pazarında limon satan esnaf gibi Fuar’ı ziyaret edenlere müşteri bakışı savurmaları…
– Fuar alanını Hatay Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Meclis Üyeleri ve Siyasi Parti Temsilcilerinin ziyaret etmemeleri. (5 dakika dahi olsa gelip görünenler bile istisna…)
8- Yerel Basın’ın ilgisinin yetersiz oluşu…
9- Hatay’daki STK’ların ve Sendikaların ilgisinin yetersiz oluşu.
10- Adlarına imza günü tertip edilen ünlü isimlerin nerdeyse tamamının birbirine yakın fikir, inanç ve siyasi görüşten olanlardan seçilmesi. Yelpazenin dar tutulması… -Cemil Yıldız-