Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeme İçme Araştırması…

Hatay Dahil 31 İl’de

Hatay Dahil 31 İl’de

Pandemi ile birlikte her ne kadar internet üzerinden alışveriş yapma oranı artsa da, hala 10 kişiden 8’inin gıdayı gezerek, görerek, seçerek alma arzusunda olduğu görülüyor.

Metro Türkiye’nin, araştırma ve danışmanlık şirketi KONDA işbirliğiyle 31 ilde 2725 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği ‘Yeme İçme Araştırması’nın sonuçları, değişen tüketim alışkanlıklarımızın son profilini ortaya koydu.

Daha önce ilk olarak 2017’de gerçekleştirilen araştırmanın bu yıl ki sonuçlarına göre, Türkiye’de yeme içme alışkanlıklarında ve alışveriş tercihlerinde, özellikle kentleşme ile birlikte önemli değişimler gerçekleştiği görülüyor.

-YÖRESEL TERCİHİ-

Araştırmaya göre, tüketicilerin yerel ve yöresel ürünlere gösterdiği talep giderek artarken, market markalı ürünlere de talep oldukça yüksek. Gıda alışverişinde ürünlerin uygun fiyatlı olmasına dikkat edilme oranı %86 ile ilk sırada gelirken, yöresel ürün almaya gayret edenlerin oranı %51, market markalı ürün alanların oranı ise %42 şeklinde. Her 4 kişiden 1’i ise alışveriş yaparken ürünün yerli olmasına dikkat ediyor. Organik sertifikalı olmasına dikkat edenlerin oranı %23 iken, hayvansal gıdalarla üretim koşullarına dikkat edenlerin oranı %18, ürünün çevreye zarar verip vermediğine dikkat edenlerin oranı ise %14.

-OKUMUYORUZ-

Genel anlamda, kentleşme ve modernleşme eğilimine tezat bir şekilde, ambalaj okuma eğiliminde azalma var. Toplumun %42’lik kısmı ambalaj okumuyor. Okuyanlar ise büyük oranla sadece son kullanma tarihine bakıyor. İkinci sırada, içeriğinde haram ürün olup olmamasının kontrolü ve üçüncü sırada ise sağlığa zararlı olabilecek ürünlerin kontrolü geliyor.

-NORMALE DÖNÜŞ-

Daha önce, pandemiyle birlikte evde yemek pişirme oranındaki %30’lara varan ciddi artışın ardından, son dönemde Türkiye genelinde bu oran, tekrar pandemi öncesindeki seviyesine dönmüş durumda. Evde en çok sebze yemeği (%20) pişiyor. Ardından pilav (%12), makarna (%11), bakliyat (%10) ve çorba (%10) geliyor. 2017 yılına kıyasla evde sebze yemeğinin pişmesinde %32 oranında bir artış gözlemlenirken, pilav pişiminde %17’lik düşüş, makarna pişiminde ise %9’luk bir artış görünüyor.

Dışarıda ise en çok %20 oran ile kebap, %19 oran ile döner ve %9 oran ile fast food yemekten hoşlanıyoruz. Tüm Türkiye’nin en sevdiği yemeklere bakıldığında ise ilk sırada dolma ve sarma geliyor. İkinci sırada ise döner, lahmacun, pide, çiğ köfte yer alırken devamında kuru fasulye, kırmızı et ve yöresel yemekler bulunuyor.

Tamer Yazar