Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı kapsamında İSTE Öğretim Görevlisi Dr. Nihat Demirtaş tarafından hazırlanan “Sağlık, Doğa ve Kırsal Turizm Çalıştay Grubu” Raporu’nun Harbiye kısmında ne var, bilmiyoruz! Ancak bölgeye gelenlerin de, bölge insanının da talepleri ortak! Özellikle de şelalelere inen yollar ve süregelen heyelan noktasında!
Harbiye’ye gelip de şelaleler kısmında mola almadan gitmek olmaz. Hatta yemek yemeden ve alışveriş yapmadan! Özellikle de Samandağ İpeği ve yöresel ürünler listesinin kalabalık hali bu kadar cezbediciyken! Peki, her şey yolunda mı? Harbiye’nin Hatay turizminde önemli bir yeri olan şelaleler kısmında hele ki…
Bu kısma geçmeden, Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu’nun, geçtiğimiz günlerde yapılan Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı’nda söylediklerine yer verelim, ardından biz devam edelim.
İşte o sözler ve biriken sorunlara dair Valilik düzeyinde muhafaza edilen tablo…
“Hazırlanan bir önceki turizm eylem planında da görüldüğü gibi, yapılması gereken işlemlerin birçoğunun yerel yönetimler tarafından yerine ‘getirilmediğini veya getirilemediğini’ görüyoruz. Özellikle Çalıştay aşamasında da kurulları temsilde eksiklerin olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Bu bir iletişimsizlik sorunu da olabilir veya işi ‘sahiplenme’ noktasında sıkıntı olabilir. Bunun
-ÖNLEM ŞART!-
Çalıştay kapsamında ve Valilik düzeyinde, ‘yapılması gerekenler’ konusunda yaşandığı ifade edilen ‘sahiplenme sorunu’ ve ‘iletişimsizlik’ başlıklarının biriktirdiği sorunlara en net adreslerden biri, Harbiye’nin Şelaleler kısmı!
Özellikle hafta sonları, şehir dışından gelen tur otobüsleri ile oluşan kalabalıkları da ağırlayan bölgede en dikkati çeken sorun, şelalelere inen yolların yıllardır süregelen sıkıntılı hali. Yolların kötü ve güvenliği hiçe sayan durumuna rağmen, aşağıya inen yayalara araçlar da ekleniyor. Birçok vatandaşın şikâyetine neden olan bu duruma önlem alınmasını isteyenler, araçların bu yolu kullanarak aşağıya inmesinin engellenmesini istiyor. “Bu durum ne güvenli ne de bölgenin temizliği adına tercih edilebilirliği var” diyen bir vatandaş devam etsin ve ona diğerleri eklensin…
H.Ç. >> Her hafta sonu çocuklarla geldiğimiz bir yer. Bir kere şehir merkezinden kaçmak isteyenler için en ideal yer. Bozulmamış, diyemiyorum. Ama en azından çok fazla bozulmamış!
P.L. >> Burada yaşayan biri olarak, ne isterdim biliyor musunuz? Bir kere yollar öyle bir yapılsın ki, şelalelerin doğallığına keyif katsın. Öyle asfalt falan değil ama! Daha doğal, buradaki ortama uygun bir zeminle… Bir de dükkânlar düzenlensin. Herkes derme çatma barakalar içinde satış yapıyor. Bir kere burası turistik bir yer. Daha düzgün, daha modern satış yerleri olsa, ama beton değil, yine ahşaptan bir şeyler… Olmaz mı?
G.U. >> Bir ara belediye burada heyelan çalışması yaptı. Bitti mi o? Bence, şelalelere inen yolun sol tarafına bir baksınlar, hatta aşağıda bazı restoranların riskli hallerine… Kaç senedir bu tehlike hep var. Ama geçiştire geçiştire bugünlere kadar geldik. Zaten başımıza bir şey gelmeden bu durum da değişmeyecek, belli! Bir gün öyle bir şey olacak ki, buradaki her şey akıp gidecek! Sonra da herkes proje derdine düşecek, hatta birbirini suçlayacak!
J.H. >> Şehir dışından geldik. Muhteşem bir yer. Bir kere, şehrin sıcak havasından uzakta. Suların çıkardığı sesi dinlemek inanılmaz bir şey. Tek sıkıntı, suların biriktiği neredeyse tüm alanların masa sandalyelerle kapatılmış olması. Yani görsellik biraz bozulmuş gibi. Bence bu kadar masa sandalye ile bu alanları kapatmak yanlış.
Harbiye’nin Şelaleler bölgesinin ciddi anlamda bir projelendirmeye ihtiyacı olduğunu söyleyenler, sonlandırılamayan heyelan sorununun öncelikli başlık olduğunda birleşirken, şelalelere inen yollar ile yol boyunca uzanan dükkânların yenilenmesi kısmının de gündeme alınmasını istiyor.
-SON SÖZ-
Geride kalan Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı’nın sonucunda bir değerlendirme yapan Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın, “Harbiye Şelaleleri’ni konuştuk. Belediye, bunu projelendirecek diye düşünüyorum. Harbiye, gerçekten bu şehrin ciddi bir sorunu” deyişi, buraya kadar özetlenen sorunların da bir karşılığı! Ancak beklenen ve istenen, daha önceki turizm eylem planlarında çokça yaşanan ‘rüzgâra savrulan sözler ve projeler’ kısmının en azından bu defa olmaması yönünde! -Tamer Yazar-