Her Yer Kıpkırmızı
Yazın bu en sıcak döneminde, Hatay’ın köy yerlerinde evlerin damları, şehir merkezlerinde ise balkonlar, kış yemeklerine lezzet katsın diye kurutmaya bırakılan kırmızı biberlerle doldu.
Kadınlar tarafından ayıklanıp parçalara ayrıldıktan sonra çatılar, sokak araları ve mahalle meydanlarında kurutulmaya bırakılan kırmızı biberler, bugünlerde her yeri kırmızıya boyarken, kış yemeklerinin lezzet hazırlığı da aralıksız olarak devam ediyor.
Biberin her sene ki mesaisine katılanların anlattığı ise değişmiyor:
“Topladıktan sonra 3 gün bekletiriz. Çöpünü alır, parçalarız. Biberi, ellerimizle parçalıyoruz. Ardından kurutma aşamasına geçeriz. Güneş iyi olursa 4-5 günde kuruturuz. Sonra da değirmende öğütüp, toz biber halinde satarız. Bilenler her yıl gelir, bu biberi alır, tadından vazgeçmez.”
Her yıl Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilmeye başlanan kırmızı biberler, geleneksel yöntemlerle, kadınların
elinde ya bu şekilde zahmetli bir kurutma sürecinden geçiriliyor ya da salçaya dönüştürülüyor.
-SALÇA YOLCULUĞU!-
Tarladan toplanıp yıkanan biberler, çekirdeklerinin çıkarılmasının ardından, özel makinelerde çekiliyor. Daha sonra leğenlere doldurulup tuzlanan biberler, suyunu çekmesi için evlerin damlarına ya da avlusuna bırakılıyor. Sık sık karıştırılan ve yaklaşık 15 gün kurutulduktan sonra elde edilen biber salçası, ardından bidon ya da kavanozlara doldurularak kullanıma hazır hale geliyor.
Her iki yöntemde de yemeklerin lezzeti, izlenen “organik ve katkısız emekte” saklı!
Tamer Yazar