Yemekten Önce Su İçilmeli mi?

Dr. Fevzi Özgönül, “Yemeğin başında, ortasında veya sonunda isteğiniz kadar su içebilirsiniz. Fakat çok su isteği olsa da, yemek yemeye de başlamanızda yarar var. Özellikle sıcağı çok hissettiğimiz bu mevsimlerde ‘çok susadım’ diye yemek öncesinde çok su tüketmek iyi bir davranış değildir” dedi. Özgönül, şöyle devam etti: “Bu soru ne çok tartışıldı aslında. Bir kısım […]

Dr. Fevzi Özgönül, “Yemeğin başında, ortasında veya sonunda isteğiniz kadar su içebilirsiniz. Fakat çok su isteği olsa da, yemek yemeye de başlamanızda yarar var. Özellikle sıcağı çok hissettiğimiz bu mevsimlerde ‘çok susadım’ diye yemek öncesinde çok su tüketmek iyi bir davranış değildir” dedi.
Özgönül, şöyle devam etti:
“Bu soru ne çok tartışıldı aslında. Bir kısım uzmanlar, ‘kilo vermek isterseniz önce 2- 3 bardak su için, açlığınız azalsın, sonra yemek yiyin ki daha az yediğinizde kilo verebilirsiniz’ dediler. Bazıları, ‘yemek yerken su içerseniz sindirim sistemi iyi çalışmaz’, bazıları da ‘yemekle birlikte su için, iyi olur’ dediler. Kimisi de ‘yemekleri de boş verin, günde en az 3 litre su için’ diye diretti. O kadar çok kafamızı karıştırdılar ki, ne yapacağımızı bilemez hale geldik, dilimiz bir karış dışarıda, ‘bu su içilmeli mi yoksa içilmemeli mi’ diye düşünür olduk. Peki, gerçekten su içilmeli mi? Yoksa içmemeli mi?
Yemek, bir insan için ne derece önemliyse, içmek de onun kadar, hatta çok daha fazla önemlidir. Vücudumuzun yüzde altmışı sudur. Bu nedenle, vücudumuzun aslında oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Bu nedenle susarız ve su içmek isteriz. Susuzluğumuzu hissetmiyorsak, bilmeliyiz ki, biz aslında suyun yerine geçen içecekleri çok içtiğimiz için vücudumuzun su isteğini istemeden perdelemiş oluruz.
Aslında bu perdeleme bir bakıma bizim kafamızı karıştırdı. Doğaya baktığımızda, birçok canlı susuyor ve gidiyor suyunu içiyor, hiç kafası karışmıyor. Fakat bir tek biz insanoğlu, o kadar çok su yerine geçen içecek tüketiyoruz ki, sonra da ‘su içmeli miyiz yoksa içmemeli miyiz’ diye düşünmeye başlıyoruz.
‘O zaman yemekte ne zaman su içmeliyiz’ diye düşünmek yerine, öncelikle su yerine geçen içecekleri azaltıp susamaya başlamalıyız. Çünkü susamayı hissettiğimiz anda her türlü sorunu çözebiliriz. Aynı şekilde, acıkmayı beklediğimizde de ne kadar yiyeceğimize karar verdiğimiz gibi. Bunu yapmak, aslında bedenimizin aklını kullanmaktır. Beden aklımızı kullandığımızda da, diğer canlıların yaptığı gibi doğru zamanı hissedebiliriz.”
Dr. Fevzi Özgönül, son olarak şu 3 başlığa dikkat çekti:
1-Sakın, susamadıysanız, sadece size söylendi diye 2-3 bardak su içip sofraya öyle oturmayın. O zaman yemek yiyip bedeninizi güçlendiremezsiniz.
2-Susadıysanız, su içmeye özen gösterin, yemek sırasında içeceğiniz meyve suyu, sodalı sular ve kolalı içecekler iştahınızı kapatıp sindiriminizi bozabilir.
3-Eğer su isteğiniz varsa, su içmemeniz için hiçbir neden göremiyorum. Yemeğin başında, ortasında veya sonunda isteğiniz kadar su içebilirsiniz. Fakat çok su isteği olsa da, yemek yemeye de başlamanızda yarar var. Özellikle çok sıcak havalarda ‘çok susadım’ diye yemek öncesinde çok su tüketmek iyi bir davranış değildir.-Selvi Günay-

Exit mobile version