Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni Basın Kanunu

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda,

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda ele alınan, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren basın kanunu ile bası yasalarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, benimsenerek kabul edildi. Teklif, daha sonra Genel Kurul’da ele alınacak.

AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplanan komisyonda, “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, tali komisyon olarak görüşüldü. Teklifi getiren AKP’li  komisyon üyelerinin açıklamalarından ana başlıklar şöyle:

-İnternet, haber ve bilgiye erişim kolaylaştıkça, hızlandıkça, buna bağlı olarak sosyal medya kullanımı da artar.

-Kişilik hakları ihlal edilen bireyler, Anayasal güvence altında olan haklarının korunması noktasında devletten beklenti içine girdi.

-Ülkemizde, dijital dünyada vatandaşların karşılaştığı sorunları gerçek dünyada olduğu gibi çözebilmek adına söz konusu diğer ülke ve uluslararası kuruluş düzenlemelerini de dikkate alarak gerekli adımlar atılması hedeflendi

-. Bu adımların zemininde, özellikle ifade özgürlüğüne temas eden noktalarda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesi’nin 1. ve 2. fıkralarındaki hükümler yer almakta.

– Ülkemiz, Anayasası’nın ilgili hükümleriyle tanınan ve koruma altına alınan temel hak ve özgürlükleri, gerçek dünyada olduğu gibi dijital dünyada da korumayı amaçlamaktadır.

-Mevcut alanın daraltılıyor olması, kabul edilemez.

Dijital Mecralar Komisyonu’nun muhalefete mensup milletvekillerinin açıklamalarından özet ana başlıklar da şöyle:

-Teklif, torba kanun niteliğinde olup, muhalefet ve meslek kuruluşlarından görüş alınmadı.

-Konserler yasak, tiyatrolar yasak… Eskişehir’de sokakta yoga yapmak yasak… Bunlara karşı direnecek, bunlara karşı sesini çıkarabilecek olan bir halktan bahsediyoruz. Nerede bunları dile getirecekler? Dolayısıyla, mevcut olan bir alan daraltılıyor. Kabul edilebilecek bir durum değildir.

-Kanun teklifi, çağın ve geleceğin gereksinimlerini karşılamadı.

-CHP iktidara geldiğinde, İletişim Başkanlığı’nı kapatacak.

-Basın kartını, sendikaların vermesi gerekir.

-Gazetecilik mesleği, özgürlük alanı olarak görülmeli.

-İnternetin suç kaynağı olarak görülmemesi, internetten yararlanmanın maksimum düzeye çıkarılması gerekir.

-İktidar, teklifle, “Gazeteci”yi yeniden tanımlıyor, sendika, cemiyet, derneği dışlıyor.

-Bu teklifi, çağdaş dünyayı kucaklayacak bir şekle çevirelim, altına biz de imza atalım. Gelin, hep beraber bir uzlaşı yaratalım.

CHP ve HDP Milletvekilleri, Anayasa’nın düşünce, ifade ve basın özgürlüğüyle ilgili hükümlerine aykırı olduğunu belirttikleri teklifin, TBMM İçtüzüğü gereği, müzakeresine geçilmeden reddedilmesi yönünde ayrı ayrı önerge verdi. Önergeler, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Görüşmelerin ardından, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, iktidarın getirdiği şekliyle benimsendi.

-Cemil Yıldız-