Hatay “Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği” etkinliği:
Hatay Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı sağlık tesislerinin Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri’nde görevli sağlık personeline yönelik olarak, Hatay ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği önderliğinde; Yenidoğan yoğun bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi ile yenidoğan bebeklerin sağlıklı ve güvenli şartlarda bakım İhtiyacının sağlanması amacıyla, Yeni Doğanda Mekanik Ventilasyon Eğitimi verildi. Eğitim, Hatay Devlet Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirildi.
Programa; Hatay İl Sağlık Müdürü Dr.Ümit Mutlu Tiryaki, Hatay Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr.Sebahattin Yılmaz, Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm.Dr.Ali Pekmezci, Hastane Yöneticileri, konusunda uzman hocalar ve çok sayıda sağlık çalışanı katılım gösterdi.
Eğitimin açılış konuşmasını, Hatay İli Kamu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Sebahattin Yılmaz yaptı. Yılmaz, bu eğitimle beraber, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yüksek riskli bebeklerin yaşam şanslarının artırılmasının hedeflendiğini belirterek şu bilgileri verdi:
“Yenidoğan bebeğin mekanik olarak solutulması aslında pek de zor olmayan teknik bir iştir. Asıl zor olan, bu bebeklere bütüncül olarak yaklaşabilmek, tüm sistemlerin dengelerini sağlayabilmek, tüm sistemlerin dengelerini sağlayabilmek ve herhangi bir sakatlığa meydan vermeden bebekleri yaşatabilmektir. Bu ise ancak iyi bir ekiple mümkündür. Hekim, hemşire ve diğer sağlık çalışanları ancak tek yürek olup çalıştıklarında bu başarıya ulaşabilirler. Yenidoğanda ‘Mekanik Ventilasyon Eğitimi’nin gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta eğitmen hocalarımız olmak üzere, tüm katılımcılara ve personelimize teşekkür eder, eğitimin hayırlara vesile olmasını temenni ederim.”
Eğitimin başkanlığını üstlenen Çukurova Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı Hocalarından Prof. Dr. Nejat Narlı’nın eğitim programının akışı hakkında bilgi vermesinin akabinde; Ventilatör Terimleri ve Klasik Ventilasyon, Nonvazif Ventilasyon konularını Mustafa Kemal Üniversitesi’nde görevli Yrd. Doç.Dr. Selda Arslan, Ventilatördeki Hastanın Monitörizasyonu konusunu Mustafa Kemal Üniversitesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Çiğdem El, Ventilatörden Ayırma konusunu Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Kurthan Mert, Ventilatördeki Yenidoğan Bebeğin Beslenmesi konusunu Özel Adana Metro Hastanesi’nde Görevli Diyetisyen İlayda Sena Balkı ve HFOV konusunu da Çukurova üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı Hocası Prof. Dr. Nejat Narlı tarafından anlatıldı. -Cemil Yıldız-