Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni formül: evini ver kiranı ödeyelim

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler sonrası Hatay’da, TOKİ konutları

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler sonrası Hatay’da, TOKİ konutları yerine rezerv alanına dahil edilen konutları tercih eden depremzedelere, geçici olarak mülkiyet haklarından feragat etmeleri durumunda aylık 7.500 TL kira yardımı yapılacağı bildirildi. Ancak, depremzedeler bu miktarın kiraya çıkmaları için yetersiz olduğunu belirtiyor.

Feragatname İhtiyacı ve Mağduriyet Endişeleri
Depremzedelere, Hazine’ye tapularını geçici olarak devretmeleri için “feragatname” imzalatılması talep ediliyor. İmzaladıkları takdirde, depremzedeler hibe ve faizsiz kredi haklarından da vazgeçmiş olacak. Avukat Ecevit Alkan, bu uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayarak, mülkiyet hakkının kısıtlanmasının uzun vadeli mağduriyetlere yol açabileceğini ifade etti.

Kira Yardımı Problemleri
Kira yardımı almakta zorlanan bir depremzede, evinin başlangıçta az hasarlı olarak kaydedildiğini, sonrasında ise orta hasarlıya dönüştüğünü belirtti. Temmuz ayından itibaren hak sahipliği başvurusunda bulunmadığı gerekçesiyle yardımlarının kesildiğini söyleyen depremzede, yetkililerin “sistemde bir hata” olduğunu bildirdiğini aktardı. Ayrıca, evinin rezerv yapı alanına dahil olduğunun kendisine sonradan bildirildiğini ifade etti.

Avukatların Görüşleri
Ecevit Alkan, Hatay’daki rezerv yapı alanı sorununu, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un rant yasasına dönüştüğünü belirterek eleştirdi. Alkan, bu kanunun, riskli alanları dönüştürme amacıyla oluşturulmuşken, deprem sonrası yaşam hakkını korumak yerine insanları konteyner alanlarına yönlendirme çabası içinde olduğunu savundu.

Alkan, “Mülkiyet hakkının kısıtlanması 10 yılları bulabilir. Bu süreçte vatandaşların dikkatli olması ve uzmanlardan yardım alması gerekiyor” dedi. – Volkan İcil-