Sık sık, değişik yerlerden pek çok ürün gelir bana. Posta kutusuna, evime ya da dernek binasına. Bu ürünler arasında mektuplar, imzalı kitaplar, dergiler ve bazı yerel gazeteler önemli bir yer tutar. Bu güzel ürünlerin ortasında güzelce soluklanırım.
İyi bir okur için bundan güzel ne olabilir?
Son bir ay içinde bana gönderilen onlarca kitap çalışma masamı bir çiçek bahçesine dönüştürdü. Bu haftaki yazımda siz değerli okurlarıma Antakyalı yazarlara ait kitapların birkaçından söz etmek istiyorum. Kitap okumanın bir gereklilik olduğunu bu köşemde sık sık dile getirmişimdir.
Aynısını Yaptım Olmadı, Kevser D. Türkdoğan’ın yemek kültürüyle ilgili özgün bir yapıt. Dafne Kitap’tan çıkmış.
Sayın Türkdoğan’a göre, “Yemek, hazırlığından yapılışına, yapılışından servis edilişine kadar, her şeyden önce bir emek işi.” Bir solukta okuyacaksınız.
Asi Gülüşlüm-Ah Güzel Antakya, Hakan Mertcan’ın orijinal bir derlemesi. İletişim Yayınları’dan çıkmış. Sayın Mertcan’ı Alevilikle ilgili çalışmalarından tanıyoruz. Mersin Ünivrsitesi’nde görev yapmakta iken kıyıma uğrayan akademisyenlerimizden. Sanırım şu anda yurt dışında bir üniversitede görev yapıyor.
Sayın Mertcan, yapıtın Tanıtım Bülteninde şöyle diyor: “Kadim bir mozaiğin parçaları gibi iç içe, doğudan yükselen mistik bir şarkı gibi içlice, hiç bitmesin bu yol, Lazkiye’ye, Palmira’ya aksın, Beyrut’a aksın, Diyar-ı Şam’a atsın bizi, kaybolup duralım o kayıp hazineleri arayarak. (…) Neler gömülü sisli kalbine, Arsuz’dan Altınözü’ne, Yayladağı’ndan Belen’e uzun bir şahitlik; bir zamanlar Şark Kraliçesi’nin sevinçleri, gözyaşları, şifreli bakışları, gizemli edaları… (…) Bugün de olduğu gibi yüzlerce kez Asi’de boğulmak istendi insanlık, kötülüğün tanrıları üstüne çöküp boynuna kement vurmak istedi. Asi’nin, soluğu kesilse de zaman zaman, tanık oldukları karşısında utançtan eğse de başını, kolay teslim olmak, ehlileşmek yok onun kitabında.” Her Antakyalının ya da Antakya’ya ilgi duyan her aydının başvuru kitabı olmalı.
Nazım’ın Bursa Yılları, Güney Özkılınç’ın yapıtı. 3 Haziran günü Defne Belediyesi Nazım’ı Anma etkinliği düzenlemişti. Konuklardan biri de Güney Özkılıç’tı. Belediye örnek bir davranışla, aynı yapıttan çok sayıda kitap satın almış ve ücretsiz olarak dağıtmıştı. Nazım’la ilgili benzersiz bir çalışma.
Kitabın arka kapak yazısında şöyle diyor: “Nâzım Hikmet’in hapishane yıllarının önemli bir dönemi Bursa’da geçmişti. Memleketimden İnsan Manzaraları’nda ve pek çok şiirinde bu yıllardan söz etti. Tanıdığı insanları anlattı. Güney Özkılınç Bursa’da yıllar süren araştırmalarla bu şiirlerde adı geçenleri ve yakınlarını buldu, büyük şairle ilgili anıları, bilinmeyen fotoğrafları derledi. Bir edebiyat belgeseli olan bu kitap bütün edebiyatseverler için önemlidir.
Siyasal Düşünceler Tarihi, Alaeddin) Şenel’in yapıtı. Dafne Kitap’tan çıkmış. Son ziyaretimde sevgili Sinan hediye etmişti. Kitabın arka kapak yazısında şöyle diyor: “Siyasal düşünceler tarihi ile ilgili kitaplarda toplumun ve devletin ortaya çıkışı üzerine düşünürlerin ileri sürdükleri spekülasyonlar (kurgusal düşünceler) anlatılır. Bunları öğrenmek yararlıdır; ayrıca içlerinde bazı bilimsel gerçekler de vardır. Güzel, ama toplumun ve devletin gerçekte nasıl ortaya çıktıklarını bilmeden bunları bilmenin fazla bir yararı yoktur.”
Her yayın, yaşamımıza açılan yeni bir penceredir. O pencereyi her zaman açık tutalım.