Antakya Kültür ve Tarih Vakfı destek ve organizasyonu ile Bedi Sabuncu Güzel Sanatlar Lisesi Görsel Sanatlar öğretmeni Enis Kanmaz’ın hazırladığı “ …yeniden Antakya” adlı resimli performans sunumu, 18 şubat Pazar günü, eski Antakya sokaklarında yer alan Antakya Kültür ve Tarih Vakfına ait yıkılmış eski bir Antakya evinin avlusunda gerçekleşti.
6 Şubat depreminden sonra Antakya’nın ve şehir insanının yeniden ayağa kalkmasını, “Varlık” bilinci içinde Antakya’nın yeniden kurulmasını sembolize eden sanatsal çalışma; çok sayıda çocuk, genç, yetişkin sanatseverin bir araya gelerek; “ Gitmedik Buradayız” mesajı vermesi ile son buldu.
Bedi Sabuncu Güzel Sanatlar Lisesi görsel sanatlar öğretmeni Enis Kanmaz’ın sunumuna aynı zamanda öğrencileri olan Ekin ve Asya Yurttaş kardeşler de bale gösterileriyle eşlik etti. Yıkılmış bir Antakya evi avlusunda gerçekleşen resimli performans sunumunun Dron çekimlerini Efkan Salih yaptı.
Antakya Kültür ve Tarih vakfı temsilcisi Sinan Seyfittinoğlu; vakıf olarak amaçlarının yaşanan bu zor günlerde kültür ve sanat projelerini desteklemek, umudu yeşertmek ve canlı tutmak olduğunu ifade ederek; bundan sonra da Hatay’ı ilgilendiren her türlü sanatsal projeye destek vermek istediklerini söyledi.
Bedi Sabuncu Güzel Sanatlar Lisesi Görsel sanatlar öğretmeni Enis Kanmaz da hazırladığı “ …yeniden Antakya” adlı resimli performans sunumuna dair “ Yaşadığımız toplumda “varlık” olmanın zorluğunu düşünsel ve fiziksel boyutta hep sorgulamışızdır. Depremle gelişen, öncesinde de var olan “varlık” olma ve sürdürebilme bilinci bizi Antakya’lı yapmıştır.
Varlık olma bilinci bulunduğumuz coğrafyada yüzyıllar boyu tartışılmış, insanlar var olmak için savaşmışlardır. Bu var olma savaşı kimi zaman büyük imparatorluklar kurarken kimi zaman siyasi, dini vb. uygarlıklarla bu kadim şehir yeniden kurulmuştur. Yedi kez depremlerle yıkılan ve belki on iki kadar felaketle yerle bir olan ama “…yeniden” kurulan bu şehir tekrardan kurulacak….Yeniden eski günlerine dönecek…
Yaptığım çalışma da “ varlık olma bilincinden “ doğdu. “ Varlığın çokluk içinde birlik olması” gerekliliği ile “GİTMEDİK BURADAYIZ” sloganı etrafında onca yaşanan acıya rağmen varlığını ispatladı.
Varlık bilincinin sadece canlılardan ibaret olmadığını çok iyi bilerek sevdiklerimizi kaybettikten sonra onların acısını yaşayamadan, yaşanmışlıklara, kaybettiğimiz sokağımıza, caddemize, mahallemize ve şehrimize ağladık…
06 Şubat 2023 saat 04.17 hepimizde derin yaralar açtı. Geçen bir yıllık süreçten sonra bir çoğumuzun gitmiş olsa da kalsa da yüreğimiz acılarıyla hep Antakya’da kaldı.
“…yeniden Antakya” çalışması bir resimsel performans düşüncesiyle, siyah fon kartonları üzerine resmedilen puzzle gibi parçalardan “ ki bu parçalar dağılan giden varlıklar” üzerinden gelişti. Her bir parça bir değer, bir hasret, bir selamdı, bitmemiş bir ağıt, çekilmemiş bir halay, yenilmemiş bir Antakya simidi, acı kahvemiz, gelirken giderken yüreğimizdeki hoş geldin idi…ölülerimizi bir ezan, bir çan ve hazzan ile bahhurlarla, reyhanlarla uğurlamak…. Bu duygularla umudu yeniden yüceltmek için;
“….yeniden ANTAKYA “ diyoruz” açıklaması yaptı.
Antakya sokakları, evleri, avluları yıkılmış olsa da bu yıkımın içinden bile “ …yeniden Antakya” mesajını veren çalışma “Gitmedik Buradayız” sloganıyla geleceğe olan umudu bir kez daha kararlılıkla gözler önüne sermiş oldu. – Meriç Demiray-