Depremin izlerini silmeye çalışan ve Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Hatay’da yer fıstığı hasadı başladı. Antakya ilçesi Arpahan Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ali Fakıoğlu, bu yıl 20 dönümlük tarlasında ilk defa yer fıstığı ekimi gerçekleştirdi. Ancak günlük 1000 TL’ye kadar çıkan yevmiye ücretlerine rağmen işçi bulamayan Fakıoğlu, komşularının desteğiyle hasadını imece usulüyle sürdürüyor.
Tarladan Market Raflarına Yükselen Fiyatlar
Fakıoğlu, hasadını yaptığı yer fıstığının tarlada 60 TL’ye satıldığını ancak market raflarında bu fiyatın 90 ila 120 TL arasında değiştiğini belirtti. Fıstığın pazar yolculuğunda fiyatların artmasından yakınan Fakıoğlu, yüksek maliyetlere rağmen ürününü organik olarak yetiştirdiğini ve kimyasal madde kullanmadığını da vurguladı.
İmece Usulü Dayanışma Kültürü Yaşatılıyor
Tarla işlerinde imece usulüyle yardımlaştıklarını belirten Süheyla Özkurt, hasat sırasında ücret almadan çalıştıklarını ve komşularına destek olduklarını ifade etti. “Burada bir kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. İmece usulü ile tarla sahibine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Zamanı geldiğinde onlar da gelip bana yardım ediyorlar,” diyen Özkurt, bu dayanışma sayesinde iş gücü eksikliğinin giderildiğini söyledi.
İşçi Yevmiyeleri Yüksek Ancak Yine de Eleman Bulunamıyor
Yer fıstığı hasadı sırasında yaşanan işçi bulma sorunu, tarım sektöründe bu yılın en büyük zorluklarından biri oldu. Yusuf Fakıoğlu, günlük yevmiye ücretlerinin 750 ile 1200 TL arasında değiştiğini ancak bu fiyatlara rağmen işçi bulamadıklarını dile getirdi. Fakıoğlu, “Tek sıkıntımız işçi bulamıyoruz. Tarladaki ürünlerimizi akraba eş dost kişilerle birlikte topluyoruz,” diyerek tarımdaki işçi sıkıntısının altını çizdi.
Yer Fıstığında Yüksek Verim Beklentisi
Bu yıl ilk defa yer fıstığı ekimi yapan Fakıoğlu ailesi, ürünlerinden iyi bir verim bekliyor. Yusuf Fakıoğlu, yer fıstığının genel durumundan memnun olduğunu ancak işçi bulamama sorununun verim artışını olumsuz etkilediğini belirtti. Çiftçiler, iş gücü eksikliğini komşu ve akrabalarının yardımıyla aşmaya çalışarak, Hatay’da imece kültürünün tarımda önemli bir rol oynadığını gösterdi.