Yerel Basının Ekonomik Sorunlarına Çözüm Getirilmeli

CHP’li vekiller, yerel basının sorunlarını önergeyle meclis gündemine getirdi       Bir grup CHP’li vekil Meclis Başkanlığına sundukları önergeyle, yerel basının sorunlarını gündeme getirdi. Önergede yerel basının ekonomik sorunlarına çözüm getirilmesinin önemine vurgu yapıldı.       Türkiye’de yerel basın vilayet gazeteleri adıyla oluşmaya başladığının, Kurtuluş Savaşını aşıp günümüze kadar varlığını sürdürdüğünün belirtildiği önergede şunlara yer verildi: “Cumhuriyet […]

CHP’li vekiller, yerel basının sorunlarını önergeyle meclis gündemine getirdi

      Bir grup CHP’li vekil Meclis Başkanlığına sundukları önergeyle, yerel basının sorunlarını gündeme getirdi. Önergede yerel basının ekonomik sorunlarına çözüm getirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

      Türkiye’de yerel basın vilayet gazeteleri adıyla oluşmaya başladığının, Kurtuluş Savaşını aşıp günümüze kadar varlığını sürdürdüğünün belirtildiği önergede şunlara yer verildi: “Cumhuriyet tarihi boyunca görünüm olarak ulusal basının gölgesinde kalmış ve bu çaresizliğiyle gündeme gelmiştir.

Yerel yönetimler demokrasinin ilk basamağıdır. Halk, kendini yönetenlerin hatalarını, başarılarını, başarısızlıklarını yerel basından doğrudan doğruya daha yakından öğrenme hakkına sahiptir. Bu hakkı yerine getirecek olan da yerel basındır. Yerel yönetimler nasıl demokrasinin ilk basamağı ve çekirdeğiyse yerel basın da demokrasinin sağlıklı işlemesi göreviyle yükümlü, basın içinde basının özü, çekirdeğidir.  

      Yerel basın, bölgenin ve bölgede yaşayanların her türlü sorununu ve bu sorunların karşısında üretilebilecek çözüm önerilerini gündeme getiren, tartışan, yerel yönetimle merkezi yönetim arasında köprü işlevi gören, halkın gözü, kulağı olduğu kadar yerel yönetimin dili de olabilen bir işleyişle kişilerin küreselleşme girdabından biraz olsun alıkoymaktadır. Aslında yerel basın bu yönüyle ülke basınına malzeme sağlamakta, onları uyarıcı görevler görmekte, onlara yardımcı olmaktadır.

      Maalesef Türkiye gibi büyük bir ülkede yerel basın güç bulamamış, Cumhuriyetin ilk yıllarında önem kazandığı halde, daha sonraki yıllarda bu gücünü kaybetmiştir. Bunun birden fazla nedeni bulunmaktadır. Ancak bunların hemen hemen tamamı ekonomik nedenlere dayanmaktadır.

      Son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmesi planlanan dezenformasyon yasası ile bir çok yerel basın kuruluşuna ödeyebileceğinden çok daha fazla ceza verilmesi durumu tedirginliği vardır.

      Bu nedenlerle yerel basın kuruluşlarının yaşadığı ekonomik sorunların tespit edilmeli ve bu sorunlara çözüm olabilecek tedbirler alınmalı.”

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version