Yerel Medyanın Ekonomik Sıkıntıları Giderilmeli

Milletvekili Kaşıkçı, konuyu önergeyle meclis gündemine getirdi MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM Başkanlığına ilettiği önerge ile yerel medya mensupları ve çalışanlarının sorunlarının giderilmesi konusunu gündeme getirdi. Milletvekili Kaşıkçı, yerel medyanın ekonomik sıkıntılarının mutlaka giderilmesinin önemine vurgu yaptı. Demokrasinin gelişmesine katkı sunuyor … Yerel medyanın yaşadığı il veya ilçenin sesini, sorunlarını yansıtan, sosyal, ekonomik, kültürel […]

Milletvekili Kaşıkçı, konuyu önergeyle meclis gündemine getirdi

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM Başkanlığına ilettiği önerge ile yerel medya mensupları ve çalışanlarının sorunlarının giderilmesi konusunu gündeme getirdi. Milletvekili Kaşıkçı, yerel medyanın ekonomik sıkıntılarının mutlaka giderilmesinin önemine vurgu yaptı.
Demokrasinin gelişmesine katkı sunuyor …
Yerel medyanın yaşadığı il veya ilçenin sesini, sorunlarını yansıtan, sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi gelişmeleri sağlıklı şekilde takipçilerine aktarmakta etkili olan araçlar olduğunu belirten Milletvekili Kaşıkçı, önergesinde şunlara yer verdi: “Ülkemizde demokrasinin gelişmesine katkı veren en önemli unsurlardan biri kuşkusuz yerel medyadır. Ekonomik gelirleri son derece az olan yerel medya mensupları istihdam imkânları olmadığı için haber hazırlama, içeriği düzenleme, teknik süreçler ile birlikte basın ve dağıtım işlerini kısıtlı kadrolar ile yapmak durumundadırlar.
Yerel medya çalışanlarının çalışma koşulları ve birçoğunun eğitim alma imkânları olmaması nedeniyle nitelikleri de bir sorun teşkil etmektedir. Kitle iletişimin önemli bir parçası olan sosyal medya ve internet haberciliği konularında yeterli denetim sağlanamaması nedeniyle uzmanı olmayan kişilerin bu mesleklere yönelmesi, medya mensubu gibi davranmaya başlamaları sorunun önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Öncelikle belirtmek gerekir ki, medya, üretim biçimi, tam anlamıyla bir teknolojik donanımı gerekli kılmaktadır. Yerel medya mensupları ülkemizde uzun yıllar ihmal edilmiş olduğundan sorunları ile baş başa bırakılmışlardır. Kağıt, baskı ve boya gibi maliyetlerin artması, yerel ve bölgesel televizyonların karşı karşıya kaldıkları yüksek uydu, telif ve lisans ücretleri, yerel radyoların reklam gelirlerinin yetersizliği ve ulusal radyolar karşısında kaldıkları dezavantajlı durumlar bu sorunlardan bazılarını oluşturmaktadır. Yerel medya sivil toplum örgütlerinin güçlenmesine de katkı sağlamıştır. Yerel televizyonlar, radyolar ve gazetelerin ortaya çıkması sivil toplum örgütlerinin çoğalmasına ve etkinliklerinin artmasına büyük katkıda bulunmuştur.
Ekonomik ve mesleki sıkıntıları giderilmeli …
Sivil toplum örgütleri yerel televizyonların ve radyoların yayınlarına konuk olarak veya gazete ve dergilere beyanatlar vererek kendilerini daha iyi anlatma imkânı bulmuşlar, toplumu bilinçlendirmişlerdir. Yerel medyanın sivil topluma katkısı ve sivil toplum hareketlerinin gelişmesi ve güçlenmesi arasında önemli bir bağ vardır. Hem toplumsal hem de siyasal sistemin içinde oluşan ilişkilerde haberleşmenin büyük öneminin olduğu, basının faaliyet göstermeye başladığı tarihten günümüze değin yaşanan ve gelişen pek çok örnek olayla ortaya çıkmıştır. Yerel medya mensupları ve çalışanlarının karşı karşıya kaldığı ekonomik ve mesleki sıkıntıların çözümlerinin araştırılması ve sorunlarının kalıcı olarak giderilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmalıdır.” -Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version