Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yerel Seçimlerin ‘En’leri

Türkiye genelindeki yerel seçimler

Türkiye genelindeki yerel seçimler yaklaşırken, İstanbul ve Ankara’da aday sayıları dikkat çekiyor. İstanbul’da 49 aday yarışırken, Ankara’da ise 24 adayın yarıştığı görülüyor. En az adayın yarışacağı il ise Bayburt. Şehrin merkezi ve ilçeleri dahil toplamda 35 aday belediye başkanı olmak için yarışacak.

Şehir merkezinde 16’sı partili, 4’ü bağımsız toplam 20 aday yarışıyor. En az sayıda adayın yarıştığı ilçe ise biri bağımsız toplam 4 adayın yarışacağı Gümüşhane’nin Çanakçı ilçesi olacak. Edirne, Bartın, Bitlis ve Bingöl illerinin il ve ilçe belediyelerinde yarışan sadece birer bağımsız adayı var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ise 26 partinin aday çıkartmasıyla en çok partinin yarışacağı il unvanını taşıyor.

49 adayın yarıştığı İstanbul’da seçmenleri 97 santimetrelik bir pusula bekliyor. En uzun pusula 97 santimetre iken, en kısa pusula sadece 4 santimetre uzunluğunda. En kısa pusula ise Şırnak’ın Uludere İlçesi Hilal Beldesi için basılan 4 santimetre uzunluğundaki pusula olacak.

Türkiye genelindeki seçim atmosferine bakıldığında, toplamda 81 il, 922 ilçe, 397 belde ve 18.257 köyde seçimlerin gerçekleşeceği görülüyor. 1003 seçim çevresinde ise belediye başkanlarının belirleneceği seçimler yapılacak. Bu çevrelerde toplam 12.725 aday yarışacak, bunların 653’ü bağımsız adaylar olacak.

İstanbul’da rekabet oldukça yoğun. Büyükşehir belediye başkanlığı için 22’si partili, 27’si bağımsız olmak üzere toplam 49 aday yarışıyor. İlçelerde ise Bakırköy ve Sultanbeyli rekor aday sayılarıyla dikkat çekiyor. Her biri 25 adayla bu ilçelerde belediye başkanlığı için yarış yapılacak.

Ankara’da ise büyükşehir belediye başkanlığı için 24 aday yarışacak. Özellikle Çankaya ilçesinde 26’sı partili, 2’si bağımsız olmak üzere toplam 28 aday bulunması dikkat çekiyor. Bu ilçelerdeki aday sayısı, büyükşehir belediyesindeki aday sayısından fazla.

Seçimlere katılım açısından Bayburt ve Gümüşhane’nin Çanakçı ilçesi öne çıkıyor. Bayburt’ta 35 aday yarışırken, Gümüşhane’nin Çanakçı ilçesinde sadece 4 aday yarışacak.

Partilerin aday sayılarına bakıldığında ise YRP’nin en çok aday çıkaran parti olduğu görülüyor. CHP’nin 886, AK Parti’nin 858, İYİ Parti’nin 800, MHP’nin 474, DEM’in ise 416 adayı başkanlık için yarışacak. Cumhur İttifakı’nın ise tüm illerde adayları bulunuyor. -İlyas Yiğit-