Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

Yerel Yönetimler, Çevre, Kültür Ve Sanat

“İnsanın onurlu ve huzurlu yaşayacağı kalitede bir çevrede, özgürlük ve eşitlik içinde yaşamını sürdürmesi temel hakkıdır.” (Birleşmiş Milletler)

Daha önce de yazmıştım, tarih ve doğa harikası Defne’mizde, iki yıldır çevre, kültür ve sanat adına güzel şeyler yapılıyor. İlçede güzel düzenlemeler yapılıyor, özellikle Belediye Başkanımız Sayın Dr. İbrahim Yaman’ın öncülüğünde güçlü bir ekip güzel işler kotarmanın yarışında. Bunun en güzel örneği Hidro Parkı ve çok sayıda çocuk bahçesi.

İnsanımızın soluk alacağı, dinleneceği ve eğleneceği alanlar gereksinimi karşılamaktan çok uzaktır. Her uygar kentte, kentin akciğeri sayılabilecek büyük yeşil alanlar, dinlence, eğlence ve kültür gereksinimlerini karşılayacak alanlar bulunur. Bir süre öncesine kadar ilçemizde bırakın bu mekanları kişi başına düşen yeşil alanlar bile normalin altındaydı. Bu, Antakya’da da öyle, Defne’de de öyle.

Yakın bir geçmişte Sayın Cemil Yıldız’la Habibneccar Tesisleri’ne uzanmıştık: Cemil bey, bakın dedi, üç yeşil alan var karşımızda biri mezarlık, biri Ali Rıza Efendi Çamlığı biri de Atatürk Parkıdır. Bu üç alan dışında Antakya bir beton yığını görünümünde. ?

Yeşil alanlarımızın azalması bir yana, kentimizin akciğeri sayılabilecek mekanların temizliğini bile sağlayamıyoruz. Sağlıklı insanlar ancak sağlıklı ortamlarda yaşarlar.

Hava almak, dinlenmek üzere eşimle birlikte, bazen parklara uzanıyoruz. Parktaki insanların çoğu çekirdek, taze nohut yiyip kabuklarını yığınak yapmaktadır. Oysa her adımda bir çöp kutusu yerleştirilmiş belediye tarafından. Bence bunun yegâne çözümü insanın kendi kentine sahip çıkmasıdır. Kentli insan yeşiline, suyuna, sokağına, caddesine, oyun alanına, tarih ve kültür mirasına sahip çıkan insandır. Kentli insan kentteki bozulmaya, çirkinliğe, tarih ve kültür yağmacılığına tepki veren insandır.

Defne, çok şey yitirmesine rağmen, cennet coğrafyasıyla, farklı uygarlıklardan beslenen kültür birikimiyle, dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri. Defne’yi Defne yapan, Defne’ye ruhunu veren, Defne’nin kendine özgü kültürüdür, coğrafyasıdır.

Defne, insanların barış kültürü içinde, sevgi ve dostluk ortamlarında bir arada yaşadıkları ender mekanlardan biri.

Defne adının öncelikle çevre düzenlemeleri, kültür-sanat alanında öne çıkması, çok sevindirici.
. Kültür, kentin oluşumunda yaşamsal bir öneme sahiptir.

En gelişmiş ülkeler, insanını yetiştirmiş, kültürel birikimle geliştirmiş ülkelerdir. Bu ülkelerde yaşam standardı da, yaşam düzeyi de yüksektir.

Gelişmiş toplumlar, insanını meslek sahibi yapmadan daha çocuk yaşta sanatla tanıştırıyor.
Defne Belediyesi Defne Gençlik Kültür Merkezi, sinemadan kurslara, sergilere, konserlere, konferanslara, yazar- okur buluşmalarına… bir sosyal merkez olmuş durumda.

Demokratlığımızın tek ölçütü, çevremiz ve insanlarımız, özellikle çocuklarımız, için ne yaptığımızdır. Bu bakımdan Sayın Yaman’a Çevre düzenlemeleri, çocuk parkları, Defne Evleri…. Çalışmaları için teşekkür ediyor ve onu yürekten kutluyorum.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER