Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Yerinde Dönüşüm’ Desteğine 255 Bin Başvuru

Çevre, Şehircilik ve İklim

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afetlerden etkilenen illere yönelik başlattığı ‘Yerinde Dönüşüm’ desteği için bugüne kadar 255 bin başvuru aldığını duyurdu. Bakanlık, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı aracılığıyla, deprem bölgelerindeki vatandaşların yeni ev ve iş yerlerine kavuşmasını sağlamak amacıyla bu desteği sunuyor.

 

Aktif başvurular ve yüz yüze görüşmeler

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, e-Devlet üzerinden alınan 255 bin aktif başvuru ile birlikte ‘Yerinde Dönüşüm’ ofislerinde 125 bin afetzede ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. Başvurular devam ederken, bu destekle birlikte 45 bin konut ve iş yerinin inşaatına başlandı. Ayrıca, 20 bin bağımsız bölümün tamamlanmak üzere olduğu ve 25 bin bağımsız bölüme daha destek verileceği ifade edildi.

Vergi ve harç muafiyetleri

‘Yerinde Dönüşüm’ programı kapsamında evini ve iş yerini yenileyen vatandaşlara, vergi ve harçlardan muafiyetler de sunulmakta. Evini yeniden yaptıranlar, ruhsat tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvuru yaparak bu destekten faydalanabiliyor.

Destek miktarları

‘Yerinde Dönüşüm’ desteği ile deprem bölgesindeki konutlara 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi ve proje hazırlığı için 40 bin TL proje desteği sağlanıyor. İş yerleri içinse 400 bin TL hibe, 400 bin TL kredi ve 40 bin TL proje desteği veriliyor. Ahırlı konutlar için de 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi ve 40 bin TL proje desteği imkanı bulunuyor. İlk konut ve iş yeri için destek alan vatandaşlar, 2. ve 3. konut/iş yeri için de 40 bin TL proje desteği ve kredi imkanından yararlanabiliyor.

Ödeme aşamaları

Yapı ruhsatı alındığında, konutlar için hibe ve kredi desteğinin ilk ödemesi 190 bin TL, iş yerleri için ise 120 bin TL olarak ödeniyor. Subasman seviyesine gelindiğinde konutlar için 450 bin TL, iş yerleri için 240 bin TL ödeniyor. Kaba inşaat tamamlandığında, konutlar için 450 bin TL, iş yerleri için yine 240 bin TL ödenecek. İskan alındıktan sonra ise konutlar için 450 bin TL, iş yerleri için 240 bin TL destek verilecek.