Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yerli İnovasyonda Yükseliş Dönemi: Patent Başvuruları Arttı

Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) yapılan yerli patent başvuruları

Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) yapılan yerli patent başvuruları 2025’in ocak-eylül döneminde önemli bir artış gösterdi. Kurum verilerine göre, geçen yıl 4 bin 978 olan yerli patent başvurusu bu yıl yüzde 19,56 artışla 5 bin 952’ye çıktı.

Aynı dönemde yerli faydalı model başvuruları da yüzde 27,1 artarak 1.999’dan 2.540’a yükseldi.
Marka ve tasarım başvurularında da benzer bir ivme görüldü. İlk 9 ayda 115 bin 194 yerli marka ve 25 bin 760 yerli tasarım başvurusu gerçekleştirildi.

Tescil verilerine göre, 2 bin 320 yerli patent, 1.324 yerli faydalı model, 79 bin 806 marka ve 26 bin 930 tasarım tescili yapıldı.

Coğrafi İşaretlerde Antalya Zirvede, Hatay Üçüncü Sırada

Türkiye genelinde tescilli coğrafi işaret sayısı 1.781’e ulaştı.
İllere göre dağılımda Antalya 144 başvuruyla ilk sırada yer alırken, Afyonkarahisar 21 başvuruyla ikinci, Erzurum ve Hatay ise 13’er başvuruyla üçüncü oldu.

Bu dönemde yayımlanan Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni ile Denizli Acıpayam kavunu, Bartın şapşap köftesi, İstanbul simidi ve Kırıkkale Karaahmetli tokmak köftesi tescil edildi.

8 Yöresel Ürün AB Tescilinde Sırada

Avrupa Birliği (AB) nezdinde Türkiye’nin 38 tescilli coğrafi işareti bulunuyor.
İlan süreci tamamlanmak üzere olan ve yakında AB tescili alması beklenen ürünler arasında Kayseri pastırması, Bursa kestane şekeri, Isparta gülyağı, İpsala pirinci, Antep lahmacunu, Maraş çöreği, Hatay kaytaz böreği ve Yenice ıhlamur balı yer alıyor.