Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeşil alanlar şehir hastaneleri uğruna imara açılmamalı

Milletvekili Dudu, İskenderun’daki önemli sorunu, önerge ile Bakan Demircan ve

Milletvekili Dudu, İskenderun’daki önemli sorunu, önerge ile Bakan Demircan ve Bakan Özhaseki’ye sundu

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye ayrı ayrı iki önerge vererek, İskenderun’un en büyük yeşil alanlarından Ziraat Bahçesi’nin imara açılması konusunda kapsamlı iki soru önergesi verdi.
Çağdaş ülkelerde yeşil alan beklentileri artıyor
Yeşil alanların şehir hastaneleri uğruna imara açılmamasının önemine değinen Milletvekili Dudu, önergede şunlara yer verdi: “Küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissettiğimiz ülkemizde, iklimin giderek kurak bir hal alması çok dikkat çekicidir. Orman varlığımız ve yeşil alanlarımız giderek azalırken, hızlı, plansız ve çarpık kentleşme temiz havayı da tüketmeye başlamıştır. Giderek büyüyen bu sorun; özellikle kentlerde yaşayan vatandaşlarımızın ruhsal ve bedensel sağlığını tehdit etmektedir. Çağdaş ülkelerde, şehirleşme algısı değişmiş, kişi başına düşen yeşil alan miktarı; gelişmişlik göstergeleri arasına alınmıştır. Kentsel yeşil alan beklentileri artmış ve çeşitlendirilmiştir. Batı ülkelerinde kişi başına 20 metrekare yeşil alan düşerken, bu oran Türkiye’de maalesef 1-9 metrekare arasında kalmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, ideal yeşil alanın kişi başına 10-15 metrekare olduğuna vurgu yapmaktadır.
Sağlıklı kentleşme, sürdürülebilir çevre ve kalkınma ile mümkündür. Oksijenin tükendiği bir kentte, yurttaşların sağlıklı yaşam imkanları da azalmaktadır. Bu yüzden kentlerin içindeki parkları ve yeşil alanları korumak; aynı zamanda geleceğimizi de güvence altına almak demektir. New York’ta Central Park, İngiltere’de Hyde Park, Tokya’da Ueno Park, Meksiko’da Chapultepec Parkı; halkın kent içinde kentten kaçabildiği çok büyük yeşil alanlardır. Kent gürültüsünü, stresini yutan bu büyük parklar; aynı zamanda halkın en önemli yaşam alanlarıdır.”
Şehir hastanesi kent dışında olmalı …
İskenderun Aşkarbeyli mıntıkasında, mülkiyeti Hazine arazisi adına kayıtlı olan ve halen kent imar planlarında ‘Kültür Parkı’ olarak görülen 237.369,79 m2 büyüklüğündeki parselin 80.000 metrekarelik bölümünün şehir hastanesi yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na tahsis edildiğini üzülerek öğrendiklerini belirten Milletvekili Dudu, Bu bağlamda; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nde İmar planı değişikliği kararının henüz yapılmadığını öğrendik. Bu çerçevede; henüz imar planı değişikliği yapılmadan şehir hastanesi yapımı için yeşil alan olmayan başka bir arazinin tahsisi için girişimlerde bulunur musunuz?
İskenderun halkının nefes aldığı Ziraat Bahçesi’nin 237 dönüm arazisinin bir bütün olarak korunması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile temasa geçer misiniz?
Şehir hastaneleri genelde kent merkezlerinde değil, trafik sıkışıklığının yaşanmadığı dış çeperlerde düşünülmektedir. Bu yüzden İskenderun kent merkezindeki trafik yoğunluğunun dikkate alınarak, şehir hastanesi için kentin biraz daha dışında alternatif arazi arayışınız var mıdır?
Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kişi başına 10-15 metrekare yeşil alanın düşmesi için ilgili bakanlıklarla ortak projeleriniz var mıdır?
Ziraat Bahçesi’nin korunması için Hatay Barosu, Tabip Odası, Mimar ve Mühendis Odaları ile İskenderun Çevre Koruma Derneği bir süredir kampanya yürütmektedir. Halktan büyük destek gören bu kampanyayı ve İskenderunluların endişelerini dikkate alacak mısınız?
Vatandaşlarımızın sağlık hizmeti ile sağlıklı çevrede yaşama ve nefes alma hakkı arasında seçim yapmaya zorlanması Anayasa’ya uygun mudur?
Park alanlarının şehir hastaneleri uğruna imar açılması sizce doğru mudur?” -Mehmet ÖZGÜN-