Ankara Barosu Avukatlarından, Yargıtay Emekli Tetkik Hakimi Av. Birsen Elmas, geçtiğimiz hafta sonunda Antakya Adliyesi konferans salonunda “Uyuşturucu ve Uyarıcı Maddeler” konulu bir seminer verdi, avukatları bilinçlendirdi.
Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez başta olmak üzere çok sayıda avukatın yer aldığı seminerde, Av. Birsen Elmas, uyuşturucu madde satma, imal etme suçlarında verilen cezaların caydırıcılıktan uzak olduğunu, yeni düzenleme yapılmasının gerekliliğini bildirdi.
Uyuşturucu madde imal etme ve satmanın cezasının 22,5 yıldan başladığını, 45 yıla kadar çıkabildiğini söyleyen Av. Birsen Elmas, bu cezaların mahkeme tarafından 4/3 oranında düşürüldüğünü söyledi, verilen cezaların yetersizliğinden, caydırıcılıktan uzak olduğundan söz etti ve “Bu yetersiz cezalar nedeniyle maalesef kayıp bir gençlik oluşuyor. Uyuşturucu maddeye yönelik cezalar daha caydırıcı olmalı” dedi.
Av.Birsen Elmas, slayt gösterisi eşliğinde verdiği seminerinde şunlara değindi: “Uyuşturucu madde suçu; uyuşturucu ve uyarıcı maddeyi kullanma dışında bir maçla bir yerden başka bir yere kendisi veya adamı vasıtasıyla götürülmesidir. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal etme suçu; ülkemizin de taraf oluğu ‘Uyuşturucu maddelere dair 1962 tek sözleşmesinin 1. Maddesine göre imal etme ‘üretim hariç, uyuşturucu madde elde edilmesini mümkün kılan bütün işlemleri ifade eder ve uyuşturucu maddelere dönüştürülmesi işlemlerini kapsar.
Ülke içinde uyuşturucu veya uyarıcı madde satma, satışına arz etme, başkalarına verme, sevk etme, nakletme, depolama, satın alma, kabul etmek, bulundurma suçları. Uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi bir bedel karşılığında bir diğerine vermek, satmak suçları kapsamına girer, malın müşterinin eline geçmesiyle satış fiili tamamlanmış sayılır, uyuşturucu henüz müşterinin eline geçmemişse olayın özelliğine göre satışa teşebbüs veya satışa arz etmek suçu oluşur.
TCK’nın 188/7. Maddesinin uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmi makamların iznine bağlı olan maddeyi, ülkeye ithal etmek, imal etmek, satmak, satın almak, sevk etmek, nakletmek, depolamak ve ihraç etmek eylemleri cezai müeyyideye bağlanmıştır.
Suç, seçimlik hareketli bir suç olup, maddede belirtilen eylemlerden birinin gerçekleştirilmesi halinde suç işlenmiş olur. Aynı maddenin ithal edilip, satılması nakledilmesi halinde eylemlerin tek suç oluşturduğu kabul edilecektir.
Suçun suç işlemek için kurulmuş bir örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi: bir örgütün varlığından bahsedebilmek için, en az üç kişinin, suç işlemek amacıyla bir ilişki içerisinde, devamlı bir şekilde, amaç suçları işlemeye elverişli araç ve gerece sahip bir şekilde bir araya gelmesi gerekmektedir.”
Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez de seminerde yaptığı konuşmada, uyuşturucu madde imal etmenin, satmanın ciddi bir suç olduğunu bildirdi, Uyuşturucunun günümüzde maalesef oldukça yaygın olduğunu, toplumsal bir sorun olduğunu söyleyen Av. Ekrem Dönmez, günümüzde uyuşturucu kullanma yaşının, çözüm seviyesinin epey altına inmiş durumda olduğunu bildirdi. Av. Ekrem dömez, seminer ardından, Hatay Barosu’na katkılarından dolayı Av. Birsen Elmas’a plaket takdim etti. -Mehmet ÖZGÜN-