Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YGS-LYS düzenlemeleriyle ilgili kültür uzmanları ne diyor?

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın, üniversite sınavlarının değişeceğine yönelik yaptığı açıklama,

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın, üniversite sınavlarının değişeceğine yönelik yaptığı açıklama, milyonlarca aday ve velinin kafasında birçok soruya neden oldu. Sınavın, hafta sonu tek oturumda yapılması ve puan türlerinin azaltılacak olması, adaylarda, “Acaba üniversiteye giriş 01zorlaşacak mı?” endişelerine yol açtı.
YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye giriş sisteminin değiştiğini açıklarken, nasıl olacağına ilişkin bazı ipuçları da verdi. Ancak sistemde henüz birçok bilinmeyen nokta var. Ayrıntıları sabırsızlıkla bekleyen üniversite adayları sorularına yanıt ararken, bu konuları, Hatay Kültür Eğitim Kurumları kurucusu Ali Girişken, kendi uzmanlık bilgileri doğrulusunda cevaplandırdı. Kültür Temel Liseleri Kurucusu-Eğitim Uzmanı Ali Girişken’e yöneltilen 14 soru ve cevapları:
1-) YGS tamamen mi kalktı mı, yoksa LYS ile mi birleştirildi?
YGS; isim, uygulama tarihi, uygulama biçimi ve sonraki sınava baraj niteliği bakımından kalktı, ama bazı fonksiyonları devam ediyor. YGS’deki amaç, ön lisans programlarına girerken kullanılacak puan türlerini belirlemek, lisans programlarının puanına katkı sağlamak ve lisans sınavları için baraj niteliği taşımaktı. Baraj fonksiyonunu kaybetti, ancak diğer vasıfları devam ediyor. YGS’de, 9 ve 10’uncu sınıf konularından soru geliyordu. Yeni sistemde öğrenciler müfredatın tamamından sorumlu olacağı için sınavda YGS tarzı sorular sorulabilir.
2-) YGS-LYS’de tıp isteyen biyolojiye önem veriyordu. Yeni sistemde testlerin ağırlıkları ne olacak ve şu anda hangi derse daha çok çalışmam gerekiyor?
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıklamasından yorumlayabildiğimiz, aslında hazırlık ve çalışma sistematiğinin değişmediği yönünde. Bu yıl geçilecek bir sistemde bu tür radikal değişiklikler de olmamalı. Önceki sistemde puanların hesaplanmasında hangi dersler daha etkili ise yenisinde de bu etki görülmeli. 4 puan türü eksik bilgilendirme olabilir. Bu konu bir an önce netleştirilmeli. 4 puanda kaldığı taktirde test ağırlıklarını çeşitlendirebilmek mümkün olmayacaktır.
3-) Yabancı dil öğrencileri sadece YGS’ye ve yabancı dil sınavlarına giriyorlardı. Bu öğrenciler ne olacak?
Yabancı dil ve edebiyat programlarına girecek adayların yine bu sınavların yerine eşdeğer olarak konulmuş sınavlara girmesi öngörülüyor. Dil puanından söz edildi, bu da yabancı dil sınavının yine var olduğunun bir göstergesi.
4-) Eşit ağırlık öğrencisiyim, fen testlerine de çalışmalı mıyım?
Fen ve Sosyal Bilimler Derslerini de içerecek, ama mevcut YGS’den toplamda daha az sorunun yöneltileceği bir sınav olmasını bekliyoruz. Müfredatın ortak ders konseptini sadece Türkçe ve Matematik dersleri oluşturmuyor. Fen ve Sosyal Bilimlere ait dersler de bu konsept içinde önemli bir yere sahip. Bu nedenle adaylar bugüne kadar sürdürdükleri çalışma formatının dışına çıkmamalı.
5-) Türkçe ve Matematiğin, sınavın merkezinde olacağı söylendi. Sadece kendi alanımla ilgili derslere mi yoksa bütün derslere mi çalışmalıyım?
Türkçe ve Matematik dersleri önceki sistemde de sınavın merkezindeydi. Aday, YGS ve LYS toplamında Fizik’ten 44, Matematik’ten 120, Tarih’ten 59 soru, Türkçe ve Edebiyat’tan 96 soruyu yapıyordu. Yeni sistemde, bunun biraz daha belirginleştirilmiş ve Milli Eğitim’in haftalık ders saatleri çizelgesi ile dengelenmiş olmasını bekliyoruz.
6-) Sayısal öğrencisi, Türkçeye daha fazla mı ağırlık vermeli?
Önceki sistemde de Türkçe hemen her puana az da olsa katkısı bulunan önemli derslerden biriydi. Yine bu önemini koruyacak gibi. Ancak Tıp veya Mühendislik programlarını hedefleyen bir öğrenci için sayısal derslerin çok daha etkili olmasını bekliyoruz.
7-) Puan türleri azaltıldı. Örneğin, YGS ile öğrenci alan bölümler hangi puan türünde tanımlanacak?
Puan türlerinin dil puanıyla 4’e indirilmesi, sistemin en önemli arıza noktalarından biri. Ön lisans ve lisansa girişte aynı yeterliliklerin sorgulanması çeşitli sorunları da beraberinde getirir. Mühendisliğe girişte kullanılacak puan türü ile İnşaat Teknikerliğine ya da Anesteziye girişte kullanılacak puan türlerinin aynı olması, temel sıkıntılardan… Daha anlaşılır bir açıklaması gerekiyor.
😎 Lisedeki 4 yıllık müfredatın sınavı bir hafta sonunda yapılacak. YGS mi yoksa LYS tarzı sorular mı bekleniyor?
İlk gün daha çok YGS’nin, ikinci gün ise daha çok LYS’nin fonksiyonlarını gerçekleştirecek bir sınav olmasını bekliyoruz. İki günde tamamlanacak olması, önceki sınavlara oranla daha az soru ile süreci bitirmeyi gerektirebilir. Soru tipinde bir değişiklik beklenmiyor, ancak soru sayısı bakımından bir revizyona gidileceği kesin gibi. Kısa cevaplı soruların da bir miktar artırılacağını bekleyebiliriz.
9-) Tıp, Mühendislik veya Hukuk isteyenler hangi derslere ağırlık vermeli?
Geçmişte kim hangi bölüm için hangi derslere ağırlık veriyorsa, yeni sistemde de aynı şey geçerli olacak. Özetle, sadece sayısal puan olacaksa, Tıp isteyen için de, Makine mühendisliği isteyen için de, Fizik ya da Biyoloji dersleri eşit katsayılarla çarpılabilir.
10-) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), sınav sonuçlarına etki edecek mi?
OBP’nin etki etmesi yasal bir zorunluluk. Etkinin oranı ve yöntemi konusunda henüz bir netlik yok ancak devam edeceğini bekliyoruz.
11-) Sene başında alınan yardımcı kitaplar, testler ne olacak?
Müfredat değişmeyeceği için böyle bir sıkıntı olmayacak. Öğrenci, aynı konulara çalışacak. Ancak soru tekniği değişecek.
12-) Ön lisans bölümlerine geçiş nasıl olacak?
Haziranda 2 günde yapılacak sınavların birinci gününde uygulanacak olan sınavın 2 yıllık ön lisans bölümlerine geçiş için kullanılması öngörülüyor.
13-) Puan türleri değiştiğine göre, adaylar hangi kılavuzdan nasıl bir karşılaştırma yapacaklar? Referans olarak neye bakmak lazım?
Puan türlerinin değişmesi hesaplama sisteminin ve derslerin etkinliğinin de az ya da çok değişmesi anlamına gelebilir. Öte yandan, yükseköğretim programlarının puan türlerinin de değişmesini gerektirir. Bu nedenle adaylar açısından bu yıl en zor sürecin tercih dönemi olacak. Genelde referans olarak önceki yılın puan veya sıralamaları kullanılırdı. Ancak tercihe daha çok uzun bir süre olduğu için hem YÖK’ün hem de ÖSYM’nin bu konuyla ilgili kapsamlı bir referans çalışması yapması bekleniyor.
14) Üniversite sınavı zorlaştı mı?
Sorular kolay ve anlaşılır olacak. Soru sayıları azalabilir, ayrıntılar değil genel sorular olacak.
-Cemil Yıldız-